søndag 11. januar 2009

”Slutt på Survival of the Fittest? – en strøtanke”


En gang for lenge siden i en innsjø i Japan fant man noen krabber som hadde et mønster på ryggskjoldet som lignet på en samuraikriger. Hver gang fiskerne fikk en slik krabbe, kastet de den ut. Etter som årene gikk, ble det flere og flere krabber som hadde samuraikrigere på ryggskjoldet. Til slutt var disse krabbene i flertall.

Driver vi med noe av det samme når det gjelder oss mennesker når vi eliminerer ”uønskede” individer på fosterstadiet? (Down’s syndrom, ryggmargsbrokk etc. – listen vil vokse ettersom fosterdiagnostikken blir mer avansert).

Samtidig kan mennesker med dødelige og arvelige sykdommer på grunn av fremskritt i medisinen, nå formere seg i langt større grad enn før. Dette er vår tids ”samuraikrabber”.

Her skal jeg ikke gå inn på nazistenes fjerning av uønskede elementer (psykisk utviklingshemmede og andre) eller mange lands kastrering av ”mindreverdige” individer. Mer om dette kan komme senere.

Men det er neppe kontroversielt å påstå at moderne medisin er en av de vesentlige faktorene i endringen av det totale menneskelige genom.

Ingen kommentarer: