torsdag 15. januar 2009

“Tilbake til år 0”


Jeg ble trist, veldig trist da jeg nylig leste ”Den siste reisen til Phnom Penh” av Jesper Huor. Ettersom jeg beveget meg gjennom boken, kjente jeg en fysisk matthet komme sigende. På omslaget står det ”En maidag i 1977 forlot Someth Huor sin svenske kone og deres to år gamle sønn for å reise til hjemlandet Kambodsja og støtte den store samfunnsomveltningen ledet av Røde Khmers sterke leder Pol Pot. Han kom aldri tilbake.”

I boken skriver Jesper Huor om hvordan han forsøker å finne ut av hva som skjedde med faren den gangen i 1977. Letingen fører ham både tilbake og fremover i tid fra 1977. Boken kan anbefales.

Salot Sâr studerte i Frankrike sammen med flere andre som siden ble Røde Khmer-ledere. Siden tok han navnet Pol Pot (se bildet). Av yrke skal han ha vært lærer.

Kan hende forleste han og flere andre seg på den franske revolusjonen fra 1789? Der forsøkte de også å starte med år 0. Døgnet fikk 10 timer a 100 minutter, året fikk 12 måneder a 30 dager. Den 30. mars 1791 aksepterte den franske nasjonalforsamlingen at en meter skulle tilsvare en ti-milliondel av avstanden fra nordpolen til ekvator gjennom Paris. Ikke så galt når jordens omkrets fra pol til pol for tiden skal være 40.008 kilometer. Egentlig godt gjort med en feil på bare 2 millimeter. Under revolusjonen ble det nok gjort større feil…

Den nye tidsregningen fikk kort levetid, men meteren eksisterer den dag i dag. Definisjonen er noe endret: I 1983 ble det bestemt at en meter er strekningen lys forplanter seg i vakuum i løpet av nøyaktig 1/299.792.458 dels sekund.

Men Pol Pot er død. År 0 kan være et slags tidløst minnesmerke over ham og andre feilslåtte revolusjoner. Viljen var muligens god på ett eller annet tidspunkt, men for mye makt ble samlet på få hender uten at et uavhengig rettsapparat hadde mulighet til å si stopp (Slik det har skjedd i mange land: Sovjetunionen, folkerepublikken Kina, Iran og andre land som har vært og er styrt av despoter).

Someth Huor er også død. Om ham og noe av det som skjedde i Kambodsja, kan du lese i ”Den siste reisen til Phnom Penh”.

Ingen kommentarer: