onsdag 4. september 2019

1001 godnatthistorier - 44. Historien om Njord Nordavind


44. Historien om Njord Nordavind
-          Det er fælt som det blåser ute, sa pappa. Han tittet ut av vinduet før han sa god natt og lukket døra til soverommet.
Ikke før det sa smekk i døra, så satt fru Fantasia i fotenden av sengen.
-          Det er Njord Nordavind som er ute, sa feen. – Han er fryktelig kald og sterk.

-          Han kommer helt fra Nordpolen sammen med Kong Vinter. De to har ventet der oppe hele sommeren på at Sølvi Sønnavind og Dronning Sommer skal dra sørover. Når grågjessene lager plog sørover, følger Njord Nordavind etter.

-          Njord prøvde seg stadig vekk mot Sølvi Sønnavind, men om sommeren måtte han nesten bestandig dra tilbake til Nordpolen hvor det var snø og is. Her holdt han til sammen med Kong Vinter i riket hans.

-          Når Njord Nordavind blåste, stod frostrøyken ut av munnen hans. Når han pustet på vannet, frøs det til is. Han blåste løvet av trærne slik at de stod nakne og frøs hele vinteren. Når han pustet på Harry Hare, ble pelsen til Harry hvit.

-          Noen ganger er Njord Nordavind tidlig ute, og Harry Hare blir hvit alt for tidlig og er synlig for alle. Kong Vinter kunne ikke reise så raskt som Njord, men han var nok ikke så langt etter.
-          Nå var det ikke slik at Njord var uvenner med Sølvi Sønnavind. Egentlig var de to glad i hverandre. Begge to visste at de var avhengige av hverandre. Hadde det vært vindstille hele tiden, hadde de ikke eksistert noen av dem. Akkurat det samme er det med Vegard Vestavind og Øydis Østavind også. Og Ole Opp og Nina Ned.
-          I oktober en gang blåste Njord Nordavind seg opp for å dra ned på besøk til Sølvi Sønnavind. Han tok på seg de fineste klærne sine som han hadde liggende i nærheten av Nordpolen. Han speilet seg i isen og syntes han så ordentlig staselig ut. Klærne var hvite uten en eneste flekk, og han hadde rim i skjegget. Så blåste han sørover.
-          Det dumme var at dess kaldere han blåste, dess fortere forsvant Sølvi sørover. Til slutt ble Njord sliten og måtte hvile. Han la seg ned på et vann som var uten is. Skrekk og gru ventet ham om morgenen. Da hadde han frosset fast i isen! Hva skulle han gjøre? Han var så kald at isen bare ble tykkere og tykkere, og det var umulig å komme løs. Skulle han vente på at Kong Vinter kom og la et snøteppe over ham? Han visste ikke sin arme råd. Han lå fast i isen hele natten og hutret og frøs.
-          Da sola kom opp om morgenen, var det helt vindstille. Heldigvis hadde ikke Sølvi Sønnavind reist så langt at hun ikke så hva som hadde skjedd med Njord Nordavind. Hun blåste forsiktig nordover. Det var hun nødt til å gjøre for å holde varmen. Hun syntes synd på Njord og pustet på isen slik at den smeltet.
-          Tiden mens isen tinte brukte de til å snakke ordentlig ut med hverandre. Der og da bestemte de seg for at de skulle gifte seg til våren. De avtalte at de skulle slutte å blåse så mye at den andre ble jaget bort.
-          Det kom mye godt ut av dette bryllupet og ekteskapet. Planter og dyr fikk tid til å forberede seg på at det ble sommer og vinter. Før hadde tidlig nattefrost ødelagt både korn og bær. Mange trær fikk ikke tid til å forberede seg på at årstidene skiftet. Tidlig sommer og tidlig vinter var ikke godt for noen.
-          Nå sa både Njord Nordavind og Sølvi Sønnavind fra når de tenkte å flytte på seg. De sluttet å jage hverandre og alt var såre vel.
-          Harry Hare fikk god tid til å skifte til sommerpelsen. Alle var fornøyde.
-          Og har ikke Njord og Sølvi sluttet å blåse, så blåser de ennå.
Bles, blås, blute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: