tirsdag 24. september 2019

1001 godnatthistorier - 64. Historien om Tommeltott, Slikkepott, Langemann, Guldebrand og lille Petter Spillemann


64. Historien om Tommeltott, Slikkepott, Langemann, Guldebrand og lille Petter Spillemann
-          Har du hørt om Tommeltott, Slikkepott, Langemann, Guldebrand og lille Petter Spillemann, spurte fru Fantasia da hun kom inn gjennom det åpne vinduet.
-          Har jeg vel, svarte M. – Det er jo navnene på fingrene mine!
-          Både ja og nei, sa feen. – Det er navnet på fem brødre som bodde langt inne i Mørkskog en gang for lenge, lenge siden. Siden fikk fingrene våre de samme navnene. Akkurat som navnene på tærne dine, Tittil, Tottil, Tillerot, Lille Meglerfru og Store Gubben Hesten, men det er en annen historie.
-          Mørkskog fikk navnet sitt fordi det var mørkt der inne selv om dagen. Fordi Mørkskog var så mørk, trivdes både troll og alver der inne. Fordi Mørkskog var full av alver og troll, holdt folk seg unna skogen. Det ble sagt at gikk du inn i Mørkskog, kom du aldri ut igjen, men folk sier så mye. Ingen steder sang fuglene tristere enn i Mørkskog.

-          Dypt inne i Mørkskog, så dypt at ingen utenfor Mørkskog visste av dem, bodde en mor og en far med fem barn. Den eldste het Tommeltott. Så kom Slikkepott, Langemann, Guldebrann og til slutt Lille Petter Spillemann.
-          De levde lykkelig inne i skogen. Selv om de ikke hadde andre barn å leke med, så hadde de hverandre.
-          Tommeltott var eldstemann. Han var en liten kraftig plugg. Slikkepott var ute med fingeren sin overalt hvor det var noe godt å spise. Langemann var lang og tynn og et hode høyere enn de andre. Guldebrand likte å ha et belte rundt magen. Fordi jeg ikke skal legge på meg, sa han bestandig. Lille Petter Spillemann løp rundt og drev med spillopper fra han stod opp til han måtte legge seg.
-          Mor og far hadde nok å gjøre med å skaffe mat til fem munner og seg selv.
-          Under en kjempestein inne i skogen holdt Berge Bergtroll til. Noe styggere enn Berge fantes ikke i Mørkskog.

-          Mange hadde forsøkt å ta livet av Berge, men alle hadde det gått ille.
-          Når Tommeltott, Slikkepott, Langemann, Guldebrann og Lille Petter Spillemann ikke hadde noe annet å gjøre, og det hadde de som regel ikke, snek de seg bort til Trollsteinen og drev gjøn med Berge Bergtroll.
-          Når Berge ble skikkelig sint, hørtes bulder og brak langt utenfor Mørkskog. Nå raser Berge, brukte folk å si. Det raser i fjellet. De skyndte seg inn i husene sine og lukket døra.
-          Selv om Tommeltott var den minste av brødrene, var han den modigste. En kveld Berge Bergtroll lå og snorket som et tordenvær gikk fire av brødrene inn under steinen og vekket ham. Tommeltott satt oppe på steinen.
-          Da Berge så de fire småtassene som hoppet rundt og gjorde narr av ham, ble han så sint at han reiste seg opp. Det skulle han ikke gjort, for han dunket hodet i steintaket. Da han krabbet ut, hoppet Tommeltott ned i en tørrgran som vokste i nakken til Berge. Tommeltott visste at Berge var blind på det høyre øyet. Han snappet til seg det venstre øyet og løp bort til brødrene sine.
-          Nå ble Berge så sint at han rev opp granskogen med rot og brakk trærne som de var fyrstikker. Han rev løs hele fjell og slengte dem rundt så det dundret i bakken.
-          Tommeltott, Slikkepott, Langemann, Guldebrann og Lille Petter Spillemann løp foran og lokket ham ut av Mørkskog.
-          Folk som bodde utenfor Mørkskog hadde hørt og sett hva som skjedde der Berge Bergtroll for frem. Nå gjorde de seg klare til å rømme.
-          Hva vil du ha for øyet mitt, hørte de Berge rope. Han så høyt at folk måtte holde seg for ørene.
-          Hvis du lover å holde deg dypt inne i Mørkskog og aldri rase i fjellene, skal du få øyet ditt så sant vi heter Tommeltott, Slikkepott, Langemann, Guldebrann og Lille Petter Spillemann.

-          Og slik ble det, sa feen. Siden den dagen forstyrret verken troll eller alver folket utenfor Mørkskog. De levde sitt liv om natten, mens folk lå og sov.

-          Dette er grunnen til at fingrene har fått navnene sine. Til alle tider har barn hørt om Tommeltott, Slikkepott, Langemann, Guldebrann og Lille Petter Spillemann. Når Berge Bergtroll hører disse navnene om kvelden, blir han redd og våger seg ikke ut av Mørkskog.

Tim, tom, tute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld.

Ingen kommentarer: