søndag 29. september 2019

1001 godnatthistorier - 69. Historien om Balder Ballblom


69. Historien om Balder Ballblom
Det var tidlig vår og tåken lå lett over bakken da fru Fantasia kom inn gjennom vinduet og ristet av seg duggdråpene på kappen sin.
-          I natt har Balder Ballblom invitert til ball i blomsterenga. Vil du bli med ut før du legger deg?
M nikket. Fru Fantasia drysset stjernestøv over M før de fløy ut i vårnatten. Der ute stod Balder og lyste.

-          Bare sett dere der borte ved siden av Nora Nattfiol. Nora dufter enda bedre enn Lillian Liljekonvall, men sover stort sett om dagen. Det er om natten hun fyller lufta med godlukt.

-          Jeg har også invitert Kjell Kjerrakaill til ballet. Hvis han kan ta seg fri fra fiskingen i Steinkjerelva, er jeg sikker på at han kommer. Bare nå ikke Konrad Konstabel lurer på ham for å ta ham på fersken når han lystrer laks.

-          Det skulle ikke forundre meg om Trond Troll kommer også når han hører at Kjell Kjerrakaill er invitert. De to er gode venner. Men nå har jeg det litt travelt. Jeg må tenne alle lyktene i blomsterenga, sa Balder Ballblom og skyndte seg videre.
Snart lyste det gult over alt, og det ble en trolsk stemning over enga.

Alt som kunne fly, krype og gå var på vei til vårballet hos Balder Ballblom. At det var så mye liv etter at det ble mørkt, hadde ikke M anelse om. Alle slags larver kom krypende. Den ene finere enn den andre. Gisela Gaffelstjert hadde riktig pyntet seg til ballet.

Trym Tredreper hadde på seg den fineste røde dressen sin, men hadde glemt å pusse skoene sine fordi han måtte skynde seg ut av den trestammen hvor han holdt til.

Balder Ballblom gikk rundt og passet på at det var mat og drikke til alle.
-          Er det slikt liv i blomsterenga hver eneste natt, måtte M spørre Nora Nattfiol.
-          Nei, det er bare om våren. Da har alle det forferdelig travelt slik at de kan hvile seg om sommeren og høsten. Se bare på Natalie Nattsvermer der. Hun flyr omkring i rasende fart og suger i seg litt nektar her og litt der. Hun står stille i luften mens hun strekker ut snabelen.

Nede fra Steinkjerelva hørtes kraftig knirking. Det var Kjell Kjerrakaill som ikke hadde funnet kannen med smøreolje den kvelden. Da han kom til blomsterenga forsøkte Balder Ballblom å hysje på ham, men Kjell ville ikke sitte stille hele natten, så rett som det når kaillen rørte på seg, var ble det ikke mulig å høre hva som ble sagt.
Alle knirkelydene gjorde at Trond Troll i Oftenåsen våknet og tok til å strekke på seg. Han satte seg på en stein og var ikke helt våken.

Etter en stund tuslet han ned mot blomsterenga. Han var så trett at han rett som det var brakk ned granskogen der han gikk.
I Steinkjer var Konrad Konstabel på vakt. Det vil si han satt og sov. Han var fremdeles vanlig konstabel. En av grunnene var at han rett som det var sovnet når han hadde nattevakt. Konrad våknet med et rykk da han hørte bråk oppe fra Oftenåsen. Han skyndte seg ut, men hadde det så travelt at han satte politilua bak frem.
På vei over Steinkjerelva la han merke til at Kjell Kjerrakaill hadde forsvunnet. Drev han med ulovlig laksefiske nå igjen? Det fikk vente til senere på natten. Konrad satte seg i politibilen og kjørte oppover mot Oftenåsen. Først måtte han få satt en stopper for bråket der oppe.
Da Konrad Konstabel gikk ut av bilen, mente han at han så Trond Troll og Kjell Kjerrakaill danse i blomsterenga. Det gikk vilt for seg. Når Trond slengte Kjell rundt, knakk trærne som fyrstikker. Blomsterenga og kornåkrene like ved ble tråkket flate.
-          I lovens navn, ropte Konrad Konstabel.
Det ble helt stille. Balder Ballblom slo av lysene. Alle gjestene forsvant i morgentåken. Bare Konrad stod igjen. Da han snudde seg for å sette seg inn i politibilen, var to journalister fra Trønderavisa og Steinkjeravisa der. Konrad forsøkte så godt han kunne å fortelle hva han hadde sett på vårballet til Balder Ballblom.
At han ikke var helt heldig, oppdaget han dagen etter. Bjørnar Bonde var blitt intervjuet og påstod at Konrad Konstabel hadde gått amok og rasert både korn og skog. «Det baller seg på for Konrad Konstabel» var en av overskriftene.
Fru Fantasia og M kom seg usett tilbake til soverommet.
-          Jeg håper Kjell Kjerrakaill kom seg tilbake til plassen sin i Steinkjerelva, sa M. – Og at Balder Ballblom skal ha ball i blomsterenga neste år også.
-          Det skal han helt sikkert, sa feen.
Bill, ball, bute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: