mandag 16. september 2019

1001 godnatthistorier _ 56. Historien om Jonny Yoghurt


56. Historien om Jonny Yoghurt
-          Hva skal du bli når du blir stor, spurte fru Fantasia da hun satt i fotenden av sengen.
-          Nei, det vet jeg ikke, svarte M. – Jeg skal iallfall bli større enn jeg er nå.
-          Jonny Yoghurt visste heller ikke hva han skulle bli. Han hadde rett og slett ingen anelse da han var en liten melkeskvett og nettopp var kommet ut av juret til Kranselin Ku.

-          Ikke før var han kommet ut av juret, før han så opp på Kranselin. Kanskje hun visste noe? Mens Jonny var inne i juret, hadde han hørt Bjørnar Bonde snakke med barna sine om timeplaner, ukeplaner, årsplaner, karriereplaner, fôrplaner og masse annet. Jonny Yoghurt forstod ikke mye av disse fine ordene, men han skjønte at det var viktig å ha en PLAN!
-          Kranselin Ku ville gjerne hjelpe, men hun visste ikke mye om den store verden utenfor fjøsveggene.

-          Du får vente på melkebilen, rautet Kranselin. - Han kommer en gang i uka. Han kan sikkert hjelpe.
-          Dermed ble Jonny tappet opp i en stor melketank sammen med alle de andre melkeskvettene. Der svømte de rundt for å holde varmen. I juret hadde det vært deilig og varmt. I tanken var det iskaldt.
-          En morgen tutet det utenfor fjøset. Melker Melkebil stod utenfor. Han var fin og blank. Riktig en staselig kar der han kom ryggende.


-          Melker hadde det veldig travelt. Han rygget inntil fjøset og slurpet i seg melken i tanken.
-          Du får spørre Magnus Meieri, sa han. – Han kan sikkert hjelpe. Melker brummet skikkelig når han startet.
-          Vel fremme på meieriet var det like travelt igjen. Jonny Yoghurt så seg om og visste ikke helt hvem han skulle spørre. Hvem var det som var Magnus?


-          Det var sannelig ikke greit å vite. Det var så mange bygninger og tårn.
-          Jonny Yoghurt ropte og spurte etter Magnus Meieri.
-          Ett av tårnene svarte. – Magnus er innenfor døren der. Han kan helt sikkert hjelpe deg.
-          Vel inne på meieriet trodde Jonny at han var kommet inn feil dør. Det eneste han så var lange rekker av melkekartonger på rekke og rad. De stod helt stille og rørte seg ikke. Ikke sa de noe heller. De kunne iallfall ønsket meg velkommen, tenkte Jonny.

-          Det var da han oppdaget at han var inne i et tykt, gjennomsiktig plastrør sammen med mange andre melkeskvetter. Hvor skulle de hen? Var det ingen som kunne svare?
-          Sakte beveget Jonny og melkeskvettene seg rundt i meieriet. Nå hadde de tid til å snakke om karriereplanene sine. Noen hadde bestemt seg for å bli helmelk, andre tenkte at skummet melk var bedre og sunnere. Sune Surmelk var ikke i tvil om hva han ville bli. Jonny bare ristet på hodet; han ville iallfall ikke bli sur. En jente som het Fleur, ville bli fløtemysost. Det hadde hun hørt var bra. Da fikk hun en veldig stor familie, visste hun. Var hun heldig, kunne hun til og med få et fransk etternavn. Hva mente de andre om Fleur Camembert?
-          Endelig fikk Jonny Yoghurt øye på Magnus Meieri. Han stod borte ved en forgrening i rørgaten.
-          Hva skal jeg gjøre for å bli yoghurt, ropte Jonny.
-          Ta til venstre i første forgrening og så holder du til høyre neste gang. Deretter er det rett frem og så er du der, svarte Magnus.
-          Sammen med en del andre melkeskvetter fulgte Jonny veibeskrivelsen.
-          Pass på, pass på, sa noen fra et rør som kom ovenfra. Alle fikk en liten dusj og kjente med en gang at de var blitt mer tyktflytende.
-          Er det slik å være yoghurt, undret de seg. Nå fikk de mer tid til å se seg om. På blanke metallbenker der nede lå Maggie Melon, Fiona Fersken, Ananda Ananas og mange andre. De så opp og vinket til yoghurtskvettene der oppe. For nå var de ikke lenger melkeskvetter.
-          Da var det at Jonny Yoghurt fikk øye på Jorunn Jordbær.

-          Oj, så pen hun var! Han bestemte seg der og da for at han ville bli yoghurt med jordbærsmak.
-          Og slik ble det.
-          Nå gikk det slag i slag. Jonny ble kjørt ut av meieriet, men rakk å si farvel til Magnus.
-          Takk for alt, sa Jonny Yoghurt da han passerte Magnus Meieri og holdt et fast grep rundt hånden til Jorunn Jordbær. De hadde bestemt seg for å leve sammen resten av livet.
-          Fra kjøledisken i butikken ble det en tur innom kassa før han ble satt i kjøleskapet hos familien Rasmussen. Morgenen etter ble Jonny og Jorunn åpnet av Reiulf.

Hurt, hart, hute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: