mandag 30. september 2019

1001 godnatthistorier - 70. Historien om Jesper Gjesp


70. Historien om Jesper Gjesp
-          Hvem er det som kommer på besøk til deg hver eneste kveld før du sovner, spurte fru Fantasia da hun satte seg til rette i fotenden av senga.
-          Det er du, vel, svarte M.
-          Jeg kommer jo ikke hver kveld. Nei, det er Jesper Gjesp. Har han forresten vært innom i dag?
-          Et par ganger, sa M og gjespet. – Der kom han forresten igjen.
-          Jesper Gjesp er en merkelig fyr.

-          Ingen vet hvordan han ser ut. Noen ganger er han her. Andre ganger er han der. Rett som det er, er han mange steder på en gang. Til og med når Flode Flodhest gjesper, er han der.

-          Jesper Gjesp slår til over alt, hvor man minst venter det. Alle gjesper av og til. Bare prøv selv. Dersom du åpner munnen lite grann uten å lukke den rett etterpå, kan det hende at Jesper smetter inn og får deg til å gjespe.

-          Jesper Gjesp er ikke redd for noen. Ser han noen som åpner munnen, er han ikke sen om å lure seg inn, men før munnen lukker seg, er han ute igjen.
-          Kongen av Norge forsøker å la være, men også han må klemme ut en gjesp når Jesper er i nærheten. Han prøver å skjule at Jesper er inne i munnen hans, men greier det ikke helt.

-          Flere dager om høsten hjalp Berit Bondedatter med å ta opp poteter når hun kom hjem fra skolen. Det var tungt arbeid. Hver morgen måtte hun likevel tidlig opp for å gå på skolen. Det var ikke fritt for at hun misunte Per Potet som kunne ligge og sove inne på potetlageret mens hun måtte opp før Solfrid Sol stod opp.
-          I siste time før skoledagen var over underviste Laura Lærer om fuglene og hvordan de kunne fly. Det var ikke lett å forklare. Laura forsøkte så godt hun kunne. Hun flakset med armene uten at hun lettet. Berit var ikke like flink som kongen til å skjule gjespen. Hun åpnet munnen på vid vegg.

-          Berit kom med gjespelyder også. Litt etter måtte alle i klassen gjespe. Jesper Gjesp var på pletten da elevene begynte å åpne munnen.
-          Nå ble Laura Lærer sint. Hun så alle de åpne munnene, men Jesper Gjesp fikk hun ikke øye på. Først ble hun stum, så ble hun rødere og rødere i ansiktet.
-          Dette går ikke an! sa Laura Lærer.
-          Her viser jeg dere hvordan fuglene kan fly og så sitter dere her og bare gjesper! Nå skal alle sitte igjen en time etter skoletid og skrive hundre ganger: Jeg skal aldri gjespe i timen når Laura Lærer flyr og flakser for å vise hvordan fuglene kan fly. Hundre ganger! Hører dere?
-          Hun ropte så høyt til slutt at Jesper Gjesp måtte holde seg for ørene.
-          Laura Lærer gikk rundt og så at alle gjorde som hun hadde sagt. Men det tok jo tid å skrive det hundre ganger.
-          Laura ble trett selv og måtte sette seg.
-          Berit Bondedatter skrev og skrev og tenkte på Per Potet, om han hadde våknet eller om han fremdeles lå og sov. Hun syntes så tydelig at hun hørte ham snorke, men kom snorkelyden oppe fra kateteret.
-          Og der satt Jesper Gjesp på pulten til Berit.
-          Jeg så at Laura Lærer åpnet munnen, og da lurte jeg meg inn, sa Jesper. Hun var så trett at det var med nød og neppe jeg kom meg ut igjen.
-          Jeg trodde nesten det var Per Potet som snorket, sa Berit.
-          Hysj, hvisket Jesper. – Hvis vi er stille nå og ikke vekker Laura Lærer, kan vi snike oss ut. Da kan hun sitte der og sove.
-          Etter at alle sammen var ute av klasserommet, skrev Jesper en ny lapp og la på bordet foran Laura Lærer. Der stod dette: Jeg lover Jesper Gjesp at jeg aldri skal gjespe eller sovne når elevene skriver at de aldri skal gjespe i timen når Laura Lærer flyr og flakser for å vise hvordan fuglene kan fly.
Gjesp, gjasp, gjute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: