fredag 13. september 2019

1001 godnatthistorier - 53. Historien om Goggen Gresshoppe


53. Historien om Goggen Gresshoppe
-          Hvem er det som spiller slik om kvelden så jeg nesten ikke får sove, måtte M spørre da fru Fantasia igjen satt i fotenden av sengen.
-          Det er Goggen Gresshoppe, den største spillemannen og spilloppmakeren i blomsterenga.
-          Kan du ikke be ham holde opp?
-          Det kan jeg, men jeg tror ikke han hører på meg. Goggen blir først stille når høsten kommer med kuldegrader.

-          Goggen er en ordentlig skøyer. En gang stjal han et gresshoppeegg og puttet det inn sammen med eggene til Eddie Edderkopp. Da eggene ble klekket, hendte det mye rart. Eddie hadde spunnet et stort nett som han hadde brukt flere dager på å få ferdig. Planen var at han skulle lære opp alle edderkoppungene på spinne- og veveskolen. Alle edderkoppungene satt stille og fulgte med i timen, mens den vesle spretten av en gresshoppe hoppet rundt hele tiden. Rett som det var, rotet han seg inn i nettet og kom ikke løs på egenhånd.
-          Eddie ble så fortvilet at han begynte å rive seg i håret bare for å oppdage at han ikke hadde noe hår på hodet.

-          Goggen Gresshoppe satt oppe i et tre og så alt sammen. Han lo så han nesten ramlet av kvisten.
-          Goggen var heldig. Han trengte ikke å bruke mye tid på å finne mat. Det var gress over alt. Han trengte ikke å slite som Bea Bie og fly rundt fra blomst til blomst så lenge det var sol og varmt nok til å fly. Han fant seg bare et gresstrå og gnog i seg frisk og fin salat. Kunne noen ha det bedre enn han?
-          Hver kveld holdt han stor konsert i enga med mange tilhørere.

-          En kveld mens Goggen Gresshoppe spilte en fengende marsj dro han så hardt i fiolinbuen at strengene brast. Hvor skulle han få tak i nye strenger? I blomsterenga var det bare en han visste om som kunne lage fiolinstrenger, og det var Eddie Edderkopp.
-          Goggen håpet at Eddie ikke hadde funnet ut at det var han som hadde gjort at edderkoppnettet ble ødelagt tidligere på sommeren.
-          Hva får jeg for jobben, spurte Eddie.
-          Jeg kan sitte bak nettet ditt i kveld når jeg holder konsert. – Da vil mange komme og sette seg fast i nettet dit, og du har all den maten du kan ønske.
-          Som sagt, så gjort.
-          Da Goggen Gresshoppe spilte opp om kvelden, var det slik lyd i fiolinen som aldri før. Det kom så mange tilhørere flygende at nettet til Eddie ble sprengt i fillebiter. Det hang bare løse tråder og slang.
-          Om fiolinstrengene dine ryker igjen, skal jeg gjøre jobben gratis bare du passer på å spille langt unna nettet mitt, sa Eddie Edderkopp. Og slik ble det. Etter dette spilte alle gresshoppene langt unna edderkoppnett som henger i busker og trær.
-          Utpå sensommeren hørte Goggen at Gregers Gran som stod i utkanten av blomsterenga, begynte å snakke om jul.
-          Du som er så flink til å spille, sa Gregers. – Skal du ikke snart begynne å øve på julesangene?
-          Hvorfor ikke, tenkte Goggen. Siden jeg kan spille alt mulig på fiolinen min, kan jeg vel også spille julesanger. Det er ingen sak for meg.
-          Selv om det var flere måneder til jul, gjorde julesangene til Goggen Gresshoppe stor lykke. Spesielt i juletreskogen hvor de små grantrærne bodde. Særlig edelgranene satt pris på spillet til Eddie.
-          Dessverre var det også noen andre som hadde hørt Goggen spille. Det var Njord Nordavind og Kong Vinter. De to kom nærmere og nærmere lokket av den vakre musikken. Så alt for tidlig kom de til høstskogen det året.

-          Det hjalp ikke hvor godt Goggen Gresshoppe gjemte seg nede i gresset. Han ble helt stiv av kulde og om natten frøs han så han hakket tenner. Det ble helt slutt med å spille julesanger. Ja, det ble ingen spilling i det hele tatt.
-          Hadde det ikke vært for at Njord Nordavind og Kong Vinter ble så betatt av spillingen til Goggen at de måtte ta turen helt fra Nordpolen, hadde nok Goggen Gresshoppe spilt hele vinteren.
-          Det er derfor vi nesten aldri hører fioliner spille julesangene heller, avsluttet fru Fantasia.
Fjol, fjul, fjute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: