mandag 6. desember 2021

1001 godnatthistorier - 816. Historien om Surkel Surstrømming

 

816. Historien om Surkel Surstrømming

-          Surkel Surstrømming er svensk og han er stolt av det, sa fru Fantasia da hun satte seg på sengekanten ved siden av M.

-          Jeg håper du tok ham med deg, spurte M.

-          Jeg tenkte på det, men Surkel sa at jeg kan hende burde la være. Derfor er han ikke med her i kveld.

 

-          Hvorfor ikke det?

-          Surkel sa at noen mener at han lukter.

-          Kan han lukte så ille, da?

-          Ja, noen mener at han lukter helt forferdelig.

-          Noen mener at svenskene begynte å lage surstrømming fordi det var lite salt på 1500-tallet. I stedet lot de østersjøsilda gjære. Siden surstrømming holdt seg lenge, ble den vanlig soldatmat sammen med ertesuppe. Det er de som er sikre på at svenskene vant mange kriger nettopp fordi de hadde med seg surstrømming. Når svenskehæren hadde vinden i ryggen, flyktet motstanderne på grunn av lukten.

-          Det der tror jeg ikke helt på, sa M.

-          Ikke greit å vite, svarte feen. – Iallfall er det sant at hele store kjøpesentre er blitt evakuert når noen har åpnet en boks med surstrømming. En boks med surstrømming skal ha kul på lokket fordi gjæringen fortsetter litt inne i boksen. Det har hendt at bokser med surstrømming har eksplodert når de er blitt tatt med i flybagasjen.

-          Noen sier «har du salt, har du alt. Har du ikke salt, har du surstrømming».

-          Det er synd du ikke har med deg Surkel. Han kunne sikkert ha mye artig å fortelle.

-          Det tror jeg nok, svarte feen. – Det hele begynte vel den gangen en stor stim med sild rotet seg inn i Østersjøen og ikke fant veien tilbake. Etter hvert glemte da at de var vanlig sild og begynte å kalle seg selv for strømming. Hadde strømmingen visst at de skulle bli fisket opp og bli til surstrømming, er jeg sikker på at de hadde greid å finne veien ut i Skagerak og Nordsjøen igjen. Men da de fant ut det, var det allerede for sent. Det var ingen vei tilbake.

-          Nå skal jeg fortelle en stor hemmelighet, sa feen. – Du må bare ikke fortelle dette til noen andre.

-          Det lover jeg, svarte M.

-          Akkurat som for lenge siden da soldatene spiste surstrømming og ertesuppe når de skulle ut i krig, så er det mange svenske idrettsstjerner som spiser surstrømming før konkurranser. Mange svensker har vært gode til å spille tennis. Hemmeligheten var at de la en eim av surstrømming over hele banen som slo ut motspillerne. Det samme gjaldt i slalåm hvor en som het Stenmark vant i mange renn. Hemmeligheten var surstrømming. Bare lukten fikk andre slalåmkjørere til å miste konsentrasjonen. En svensk langrennsløper som het Sixten Jernberg, spiste bestandig surstrømming før konkurranser. Det slo nesten aldri feil at han vant etter et godt måltid med surstrømming før konkurransene. Finske skiløpere hadde sisu eller kraft og utholdenhet, mens svenskene hadde surstrømming i skisporet.

-          Hm, sa M. – Nå tror jeg det er nok med surstrømming. Nå vil jeg sove.

Strim, strøm, strute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: