fredag 24. desember 2021

1001 godnatthistorier - 827. Historien om Kolombine Kompass

 

827. Historien om Kolombine Kompass

-          I kveld skal jeg fortelle om Kolombine Kompass, sa fru Fantasia da hun satte seg ned ved siden av M.

-          Men du har jo fortalt om henne før, har du ikke?

-          Det var Colette Kompass jeg fortalte om i historie 430 for ganske lenge siden. Colette er et helt vanlig kompass, mens Kolombine er et gyrokompass.

 

-          Er det noen forskjell mellom de to, da?

-          Forskjellen er at Colette har pilen sin pekende mot den magnetiske nordpolen, mens Kolombine peker mot den geografiske nordpolen.

-          Det der skjønner jeg ikke noe av, sa M.

-          Det er egentlig ikke så mye å bry seg om, iallfall ikke når du bor i Norge. Til vanlig bruk når man går tur, holder det med et vanlig kompass slik som Colette.  Kolombine trives best om bord på båter og slikt. Hun liker å være fastmontert, for da arbeider hun best. Kolombine elsker uvær og store bølger. Da får hun virkelig vist at hun duger. Egentlig er hun en pyse som liker seg best inne i styrehuset på båter. Der er hun sammen med skipperen og styrmannen. De to steller pent med henne, og hver time har de en liten kaffepause uansett hvor mye det blåser.

-          Noen ganger har det riktignok blåst vel mye, og Kolombine har vært med på flere forlis.

-          Hva er forlis for noe rart, måtte M spørre.

-          Det er når båten synker og havner på havsens bunn. Det er mange båter som ligger der nede, for i gamle dager hadde de verken vanlig kompass eller gyrokompass. Det har vært nære på for Kolombine flere ganger, men styrmannen passet bestandig på å skru henne ut og ta henne med før skipet sank.

-          Det morsomste og mest spennende Kolombine er med på, er skattejakt. Det er utrolig mange skatter som ligger på havets bunn. Skattene deres ligger bare og venter på å bli hentet opp. Når Kolombine er på skattejakt, samarbeider hun med Sonny Sonar. Noen ganger blir det kjedelig bare å lete etter fiskestimer, synes Sonny.

 

-          Da Kolombine og Sonny ble spurt om å være med og lete etter spanske gullgallioner, sa de ikke nei.

-          Hva er spanke gullgallioner for noe rart, måtte M spørre.

-          Det er spanske seilskip som fraktet blant annet gull og sølv fra Amerika til Spania for flere hundre år siden. Den store drømmen til de to vennene er å finne tusenvis av kilo gull og sølv på havbunnen.

-          Sonny gjorde en avtale med Margrete Makrell om at han skulle la være å se henne når han arbeidet på fiskebåter mot at Margrete skulle hjelpe til med å lete etter skatteskip. Det var slik Sonny fant en gallion som het San José utenfor Colombia i Sør-Amerika.

 

-          Siden det var mange land som ikke var enige om hvem som eide skatten, gjorde Kolombine og Sonny en avtale med Marco Makrellstørje om at Marco skulle hjelpe til med å berge gullet og sølvet. Slik gikk det til at skipet var tømt på noen uker uten at noen visste om det. For det Kolombine vet, holder de fremdeles på med å krangle om hvem som eier skattene som ikke lenger er der.

Piss, pass, pute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: