fredag 17. desember 2021

1001 godnatthistorier - 820. Historien om Åke Åkertistel

 

820. Historien om Åke Åkertistel

-          Jeg lengter etter gamle dager, hørte jeg Åke Åkertistel si da jeg traff ham i veikanten forleden.

-          Når er egentlig gamle dager, måtte M spørre- - Hvor lenge kan det være siden?

-          Det er sannelig ikke greit å si annet enn at det er før en gang. Åke mener nok at gamle dager er tiden før Bjørnar Bonde og de andre bøndene begynte å sprøyte i åkeren for å holde ugress borte.

 

-          Nå er det knapt en eneste åkertistel å finne i kornåkrene. Åke er blitt forvist til veikanter og andre steder. Nelson Neslesommerfugl var mye mer tallrik den gangen da Åke hadde flere voksesteder. Tine Tistelsommerfugl bestemte seg for å flytte fra Norge den gangen bøndene begynte å sprøyte mot ugress i åkrene. Nå kommer hun bare på besøk fra utlandet av og til når været er lagelig.

 

-          Da slår Tine seg ofte ned på andre blomster. Åke mener at han har like mye rett til å vokse hvor han vil som andre planter. Han vet godt at en verden hvor det bare vokser åkertistler ikke er bra, men det burde være plass til alle selv om jorda ikke er stor, iallfall ikke når man ser den fra verdensrommet.

 

-          Åke er helt sikker på at en av grunnene til at det er færre sommerfugler å se, er at han må nøye seg med å vokse i grøftekanter og veikanter. Veikantene blir ofte slått utpå sommeren, og da rekker ikke Åke å komme i blomst en gang. Ettersommeren er en viktig tid for sommerfuglene. Da er det ikke mange blomster igjen for de fleste har gått i frø. Når du kjenner en deilig søt duft av nekter på sensommeren, er det sannsynlig at Åke blomstrer i nærheten. Men Åke Åkertistel vet å ta igjen. Får han blomstre og lage frø, snakker han med Vegard Vestavind som hjelper til med å blåse frøene hans langt av gårde.

 

-          Det er ikke mange frø som kan reise så langt med vinden som Åke. I England var folk sikre på at han kom seilende helt fra Canada i Nord-Amerika.

-          Ellers har Åke en hemmelighet som ikke så mange vet om. Han er en hannplante og er helt avhengig av Åkhild Åkertistel for å lage frø. Når Åkhild ikke er i nærheten, kan han sende ut skudd fra røttene sine. Det er derfor han ofte vokser i store klynger når han har funnet seg et bra sted. For at ikke andre planter skal komme og vokse på den samme plassen, har Åke masse pigger som stikker.

-          Det har jeg kjent når jeg har gått gjennom blomsterenger, sa M. – Jeg holder meg langt unna tistler og brennesler.

-          En annen hemmelighet Åke har, er at roten hans er spiselig, men det passer han på ikke å si til noen. Mange har prøvd å spise røttene hans, men de fleste slutter fort med det, for det blir for mye promping.

-          Promping? Kan det være sant, spurte M.

-          Du kan jo prøve selv, sa feen. – Be mamma eller pappa om å lage tistelstuing, så tenker jeg du både vil høre og lukte!

Promp, pramp, prute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: