lørdag 18. desember 2021

1001 godnatthistorier - 821. Historien om Hydro og Hydra Hydrogen

 

821. Historien om Hydro og Hydra Hydrogen

-          I kveld skal jeg fortelle litt om Hydro og Hydra Hydrogen, sa fru Fantasia og flyttet på hodeputen før hun satte seg ved siden av M. – Vilja Vitenskapskvinne sier at hydrogen utgjør tre firedeler av alt som finnes i universet.

-          Hvorfor har jeg ikke sett noe til dem da, spurte M.

-          Det kan du si, men de gjemmer seg godt og er umulige å se. Men du merker det jo, for hvert sekund blir omtrent to kilo hydrogen til helium og gjør at sola varmer slik at det blir levelig på jorda. Ellers slår de to seg sammen med Oksy Oksygen og blir til vann.

-          Det der forstår jeg ikke i det hele tatt, sa M.

-          Det er ikke nødvendig å forstå, for slik er det bare. Hydro og Hydra forstår det heller ikke. Det er ikke sikkert at Vilja Vitenskapskvinne forstår det heller selv om hun ikke vil si det.

-          Hydro og Hydra Hydrogen har bestandig lurt på hvor de kommer fra. De har spurt og spurt, men har aldri fått noe svar. Kanskje de har vært her bestandig, lurer de på. Men går det an? Og hvor lenge er bestandig? Hundre år? Ti millioner år? Eller uendelig mange år? Hvor lenge er forresten uendelig mange år? Nei, det stopper helt opp for dem når de forsøker å tenke. Da er det bedre å holde seg sammen med Oksy Oksygen i vannet. Da vet de hvor de er og kan være fornøyd med det.

-          Vi hører med til livets byggeklosser, sier Hydro og Hydra til hverandre. – Uten oss ville det ikke vært noe liv. Alt ville vært isnende kaldt med en temperatur på null grader Kelvin. Det er det samme som minus 273,15 grader.

-          Hvorfor heter det grader Kelvin?

-          Mange lurer på det. Det var en forsker som het William Thomson som bodde i Skottland. Han gjorde mye rart og til slutt ble han adlet og kunne kalle seg «lord». Siden han bodde ovenfor en elv som het Kelvin, kalte han seg for lord Kelvin. Men ikke noe av dette bryr Hydro og Hydra seg om. De to liker seg best når de kan boltre seg sammen med Oksy Oksygen i vannet. Der har de det enda bedre enn fisken i vannet, for sammen er de tre vannet fisken svømmer i. Noen ganger tar Hydro, Hydra og Oksy turen opp til skyene før de faller ned igjen som regn. Når de er vanndamp, reiser de rundt over alt på jorda. Noen ganger faller de ned som snø. Når de faller ned på Sydpolen blir de bare liggende og lager en kjempeisbre med hav rundt på alle kanter.

 

-          Heldigvis er det ikke ofte Hydro, Hydra og Oksy havner på isen rundt Sydpolen. Selv om det ikke er null grader Kelvin, er det veldig kaldt der.

-          Hydra er litt irritert over at det er en bedrift i Norge som kaller seg for Hydro.

 

-          Hydro, derimot, er veldig fornøyd med det. Derfor prøver Hydra å la være å bry seg. Det er tross alt viktigere ting, tenker hun når vi utgjør tre firedeler av alt stoff som finnes i universet.

Universinne, universate, universute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: