søndag 19. desember 2021

1001 godnatthistorier - 822. Historien om Maria Nøklebånd

 

822. Historien om Maria Nøklebånd

-          For lenge siden, da jomfru Maria gikk rundt i verden, var hun så uheldig å miste nøklebåndet sitt, sa fru Fantasia og satte seg på stolen ved siden av senga til M.

-          Fant hun det igjen, spurte M.

-          Nei, det gjorde hun ikke, og hun var forferdelig lei seg. Hun gråt og gråt, og til slutt fylte tårene hennes havene. Det er derfor havet er salt den dag i dag. Mange nøkler hadde hun i nøklebåndet sitt, og den viktigste var selveste nøkkelen til himmerike.

-          Heldigvis var det en liten plante som hørte gråten og bestemte seg for å hjelpe. Det var ingen andre enn Maria Nøklebånd eller Maria Nøkleblom som mange sier.

 

-          Hvis du ser godt etter, ligner blomstene til Maria Nøklebånd på et nøkleknippe med gullnøkler. Nøklene passet akkurat til låsen i himmeriksporten. Som takk for hjelpen sa jomfru Maria at hun skulle få komme med blomstene sine tidlig om våren. Maria Nøklebånd skulle også få lov til å vokse rett utenfor porten til himmerike i tilfelle det var noen som hadde glemt nøkkelen sin.

-          Årene gikk og Maria Nøklebånd spredte seg over store områder. Etter hvert fant folk ut at gullnøklene til Maria Nøklebånd kunne brukes til mye forskjellig. Gullgraverne som reiste til Klondike og Yukon i Nord-Amerika oppdaget at dersom de sov med Maria Nøklebånd under hodeputen, var de nesten sikre på å finne gull. Dess flere blomster de hadde under hodeputen, dess mer gull fant de.

-          Det varte ikke lenge før det knapt var Maria Nøklebånd å finne noen steder. Heldigvis var gullfeltene i Klondike og Yukon snart tomme. Hvis ikke, hadde det trolig vært slutten for Maria. Hun fantes nemlig ikke i Nord-Amerika og måtte importeres fra Europa.

-          Jomfru Maria ble etter hvert veldig bekymret for at ingen ville slippe inn i himmerike. Sankt Peter stod nemlig og passet på ved porten og slapp bare inn de som hadde nøkkel med seg. Ingen fikk lov til å plukke de blomstene som vokste ved porten. Det var bare en ting å gjøre. Jomfru Maria og Sankt Peter bestemte at det måtte bli slutt på å lage penger av gull. Hvis ingen kom inn i himmerike fordi de manglet nøkler fra Maria Nøklebånd, hvor skulle de gjøre av seg da? Kan hende måtte de vandre rundt på jorda til evig tid?

-          Slik gikk det til at penger etter hvert ble laget av papir. Senere kunne folk bruke kort til å betale med, eller de kunne bare bruke mobiltelefonen sin. Alt dette var et lykketreff for Maria Nøklebånd. Nå kan du finne henne mange steder tidlig på sommeren. Hun står der og lyser gullgult og er en av de vakreste vårblomstene.

-          Om det er helt sant at hun kan brukes for å åpne porten til himmerike, er jeg ikke sikker på, sa feen, - med det er iallfall hva Maria Nøklebånd sier selv.

Port, part, pute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: