torsdag 12. mai 2022

1001 godnatthistorier - 961. Historien om Ellen Elektromotor

 

961. Historien om Ellen Elektromotor

-          Har du hørt om Ellen Elektromotor, spurte fru Fantasia og satte seg ned på sengekanten.

-          Egentlig ikke, men jeg er ikke sikker, svarte M.

-          Ellen Elektromotor finnes nesten over alt. Gi henne en ledning med støpsel og en kontakt til strømnettet, så setter hun i gang med å arbeide.

 

-          Noen ganger kan Ellen til og med lage strøm når hun holder til i kraftverk, men for det meste bruker hun strøm når hun arbeider.

-          Jeg er fremtiden, pleier Ellen å si. – Mange netter drømmer jeg om hva jeg kommer til å gjøre om noen år. Da finnes det helt sikkert solcellepaneler som jeg kan ha på ryggen slik at jeg får nok strøm om dagen til å gjøre det jeg skal uten å dra på strømledninger. Den strømmen jeg ikke bruker om dagen, fylles opp i et batteri slik at jeg kan arbeide om natten også om jeg vil.

-          Egentlig liker jeg ikke å arbeide for mye, sier Ellen, - men det er jo fint å kunne hjelpe andre, og det er hva jeg holder på med hele tiden, enten jeg holder til i kraftverk eller i andre slags maskiner. Bare tenk på hvordan det ville vært om du ikke hadde kunnet slå på lyset om kvelden?

-          Da hadde det vært veldig mørkt, sa M.

-          Klart du kunne tent et stearinlys eller fått lys fra peisen eller et bål, men det hadde ikke vært det samme. At noen fant på å plassere meg i kraftverk, var en gave. Derfor kunne jeg ønske at folk hadde vært mer takknemlige. De vet først hvor heldige de er når strømmen blir borte, og de sitter der i mørket. Jeg tenker noen ganger hva som ville skjedd om det meste av oppfinnelser var blitt avoppfunnet. Hvordan ville det vært da?

-          Det hadde vært litt rart, sa M.

-          Jeg tror de fleste ikke tenker på hvordan det ville vært å leve i steinalderen. Det gikk greit den gangen det ikke var mange mennesker omkring. De som levde da, fant den maten de trengte like i nærheten av der de holdt til. Ble det lite mat, måtte de flytte på seg. Det går ikke lenger, for det bor mennesker de fleste steder. Alle de som bor i byer, måtte flytte ut på landet og dyrke sin egen mat. Det ville ikke Bjørnar Bonde og andre bønder like. Dessuten måtte alle gjøre alt arbeid selv. Nå har de maskiner til å hjelpe seg, og jeg holder til i alle maskiner som ikke blir drevet med bensin eller diesel.

-          Det visste jeg ikke, sa M.

-          Jeg trodde alle visste det. Jeg er så populær at jeg knapt har tid til å hvile. Men nå har jeg ikke tid til å snakke mer med deg! Jeg har så mye arbeid å gjøre, så det blir nok ikke noe søvn på meg i natt heller. God natt til deg!

Dermed forsvant Ellen Elektromotor like fort som hun var kommet.

Ellin, ellat, ellute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: