fredag 20. mai 2022

1001 godnatthistorier - 968. Historien om Ollie Olje

 

968. Historien om Ollie Olje

-          Ollie Olje ville ikke være med hit i kveld, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten ved siden av M. – Han sa han hadde det alt for travelt.

-          Hva er det egentlig han driver med, måtte M spørre.

-          Skulle jeg fortelle alt, ville jeg aldri blitt ferdig, sa feen, - men ett sted må jeg jo begynne skal jeg bli ferdig før sovetid. For lenge, lenge siden hang Ollie Olje i et oliventre sammen med mange andre olivener.

 

-          Han var svart og moden og full av fet olivenolje. Han hadde ingen anelse om hva som ventet ham. Plutselig ble han ristet ned av treet han hang i. Så ble han presset og havnet i en leirkrukke. Der var det mørkt, og han så ikke hva som skjedde rundt omkring. Det var virkelig skummelt. Han hørte bare at han ble stablet sammen med mange andre krukker. Det neste han husket, var at han hørte skvalping av bølger. Det tuslet, kraslet og pep rundt omkring. Det var skipsrottene som holdt hus, og de fortalte at Ollie var ombord på det skip som skulle seile fra Athen til Nord-Afrika. Da skipet kom til en øy som het Kreta, forlot alle rottene skipet. Roger Rotte var den siste som gikk i land. Han fortalte at en storm var underveis i Middelhavet og at det var tryggest å gå i land.

-          Hva gjorde Ollie Olje da, spurte M.

-          Det var ikke mye han kunne gjøre, for han måtte jo holde seg i krukken. Heldigvis var det en sjømann som også skulle i land. Han tok med seg krukke med Ollie. Slik havnet Ollie Olje i Knossos. Sammen med mange andre krukker ble han plassert i en kjeller.

 

-          Der trodde han at det var trygt og godt. Krukkene og det som var inne i dem, snakket om hvor heldige de var som var kommet til Knossos. I krukkene var det vin, olivenolje, korn, fisk og mye annet. Kjell Kjeller fortalte at bedre sted å være fantes ikke på Kreta, men ikke før hadde han sagt det, så begynte det å dundre og bråke. Kjelleren ristet lenge før det ble helt stille.

-          Det var kan hende et jordskjelv, spurte M.

-          Ja, og etter det ble det helt stille. Og nå var det stille i nesten tre tusen og fem hundre år. Da hørte Ollie Olje at det var noen som hakket over ham. Krukken han var i, ble åpnet og han så lyset for første gang siden han ble presset til olivenolje. Ikke lenge etter fikk han hedersplassen på et museum, og der står han den dag i dag og må svare på spørsmål fra vitenskapsfolk og besøkende. Det var derfor han ikke kunne komme hit i kveld.

Krukk, krakk, krute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: