tirsdag 7. juni 2022

1001 godnatthistorier - 986. Historien om Bror Brødskjærer

 

986. Historien om Bror Brødskjærer

-          Hvem er det som lager slike rare lyder på kjøkkenet, spurte M da fru Fantasia satte seg ved siden av henne.

-          Hvis vi skal finne ut av det, må vi ta en titt. Ta på deg tøflene, så lister vi oss dit. Men vi må være veldig stille.

-          Tror du det er Roger Rotte som holder på?

-          Det er aldri godt å vite.

Heldigvis var Doffen Dør åpen. Han var ellers fæl til å knirke.

-          Heisann, sa feen, - det er bare Bror Brødskjærer som holder på.

Plutselig ble det stille.

-          Å, er det bare dere, sa Bror.

-          Hva er det du holder på med når det er tid for å sove, spurte feen.

-          Jeg trener bare på å skjære brødskiver. I morgen skal jeg skjære skiver av Grask Grovbrød som ligger på benken. Han er nybakt og litt for myk til å skjære i akkurat nå. Jeg har fortalt Grask at det ikke er noe å være redd for. Jeg har skåret mye brød før, og jeg vet at alle er litt redde første gangen.

-          Ja, sa Grask Grovbrød der han lå på benken. – Jeg kan ikke forstå hvorfor jeg skal skjæres i skiver. Det må jo være en grunn til at jeg er bakt som jeg er. Hvis det var meningen at jeg skulle bli til brødskiver, kan jeg ikke skjønne at jeg ikke ble bakt i skiver. Knas Knekkebrød er jo i ferdige skiver; ingen trenger å skjære i ham før han får smør og pålegg på seg.

-          Du kan bare tenke på hvordan du ville blitt om du skulle stekes i små skiver, svarte Bror Brødskjærer. – Du kunne risikert å bli akkurat som Knas. Det ville bare blitt hard skorpe av deg. Nå er du myk og fin innenfor brødskorpen din. Dessuten ville jo jeg ikke hatt noe å gjøre om alle brød skulle bli stekt slik som du vil.

 

-          Kan du skjære både tykke og tynne brødskiver, spurte M.

-          Jeg gjør akkurat som du vil, svarte Bror. – Bare pass på fingertuppene dine. Jeg vil helst ikke skjære i dem. Jeg like å skjære alt bortsett fra fingertupper. Favorittene min er Spjong Spekepølse og Fjong Fenalår. Den ene eller andre er ett fett for meg. De er fete begge to. Det eneste er at jeg må vaskes etter at jeg har vært i kontakt med dem. Jeg liker ikke å bli vasket. Med Grask Grovbrød og andre brød er det enklere. Da holder det stort sett med å bli tørket av.

-          Kan du ikke ta det litt med ro nå når det er kveld. Jeg får ikke sove slik du holder på.

-          Da tror jeg du må snakke litt med Grask som ligger der for å få ham til å roe seg ned, sa Bror.

Heldigvis ordnet alt seg på kjøkkenbenken da M viste Grask Grovbrød en boks med Nugatti Sjokoladepålegg. Endelig ble det fred og ro på kjøkkenet.

Skjær, skjar, skjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: