onsdag 1. juni 2022

1001 godnatthistorier - 980. Historien om Jeremias Jeger

 

980. Historien om Jeremias Jeger

-          Jeremias Jeger elsker å gå på jakt, sa fru Fantasia og satte seg på stolen ved siden av senga til M. – Men helst liker han å sitte på en tyristubbe og vente på at det skal komme noen dyr forbi som han kan skyte på. Mange ganger må han vente i det vide og det brede før det skjer noe. Derfor hender det ofte at han sovner der han sitter. Da er det bare å reise seg opp og strekke på bena.

 

-          Ofte skjer det ikke noe i det hele tatt. Rett som det er kommer likevel Fjols Fjellturist ruslende forbi. Det liker ikke Jeremias Jeger.

-          Ha deg vekk, sier Jeremias mellom tennene. – Ser du ikke at jeg sitter her og venter på Eivind Elg. Nå er det jeg som er med i denne godnatthistorien, ikke du.

-          Nå er det sannelig min tur til å få en godnatthistorie, roper Fjols så høyt han kan for å skremme bort Eivind og andre dyr. – Jeg har vært med i mange historier, men har ennå ikke fått min egen. Og så kommer du og bare setter deg på stubben der, og så får du en historie helt for deg selv. Det er urettferdig!

-          Hva kan du vente deg med det fornavnet, sa Jeremias. – Fjols heter du, og Fjols er du. Nå kommer du og sniker deg med i min godnatthistorie!

-          Jeg går hvor jeg vil, sa Fjols. – Dessuten er jeg sikker på at Eivind Elg ikke liker at du sitter der på den stubben. Jeg så ham forresten borte i skogholtet der, sa Fjols og pekte.

-          Hvor da, spurte Jeremias og reiste seg opp og slengte børsa på skulderen.

-          Der, sa Fjols og pekte igjen. – Men hvor har du gjort av Ellevill Elghund? Han pleier bestandig å være sammen med deg.

-          Har Ellevill stukket av nå igjen? Hver gang jeg dupper av, stikker han av.

Langt bortefra hørtes hundeglam.

-          Jeg kan hjelpe, sa Fjols. – Jeg har Fjodor og Fjosrun Fjellstøvel på føttene, og da er det ingen sak å gå i ulendet.

Dermed forsvant Fjols innimellom bjerkeskogen.

-          Nei og nei, utbrøt Jeremias Jeger. – Skal jeg nå få hjelp av Fjols enda en gang.

Jeremias tok av seg jegerluen og skulle til å rive seg i håret av fortvilelse. Heldigvis kom han på at han hadde revet av seg alt håret tidligere, så han besinnet seg og satte luen tilbake på hodet.

-          Det er ikke lett å være jeger nå for tiden. Da var det visst andre tider før, har jeg hørt si. Hvem som sa det, vet jeg ikke. Om det er sant, vet jeg heller ikke. Nei, jeg får visst bare sette meg ned på stubben igjen. Før eller senere kommer Ellevill Elghund tilbake; han blir vel sulten, tenker jeg. Fjols Fjellturist roter seg nok bort som vanlig. Jeg håper bare bort ikke er her hvor jeg sitter.

Litt etter sovnet Jeremias Jeger enda en gang der han satt. Om han ikke har våknet, så sover han vel ennå.

Jikt, jakt, jute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: