onsdag 9. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 75. Historien om Trygve Traktor


75. Historien om Trygve Traktor
-          Husker du historien om Sveingrim Svartor, spurte fru Fantasia da hun kom og satte seg på sengen til M.
-          Det var han som var i familie med Gisken Gråor, men som ikke likte å ha det så kaldt som Gisken?
-          Det stemmer. Sveingrim Svartor bodde på gården til Bjørnar Bonde sammen med Trygve Traktor. Det er Trygve det skal handle om i kveld.
-          Trygve Traktor er Bjørnar Bondes beste venn. Når Bjørnar skal til åkeren, er det Trygve som kjører ham. Når åkeren skal pløyes, er det Trygve som gjør jobben.

-          Det siste året var det mye å gjøre for Trygve Traktor. Etter at han hadde hjulpet til i skogen med å trekke ut grantømmer og svartortømmer, ble han stelt pent med. Til slutt ga Bjørnar Bonde ham en grundig vask slik at han nesten så ut som ny igjen.
-          Det var blitt vår igjen, og Linus Linerle trippet i tunet.

-          Skal du ikke snart begynne å pløye, spurte Linus. Da jeg kom flygende for noen dager siden, var traktorene lenger sør i full gang med våronna. De pløyde, harvet og stod i. Og her står du bare og later deg.
-          Hrmf, brummet Trygve. – Pass på deg selv, din lille spradebasse. Du har ikke en gang funnet hvor du skal bygge rede i år. Jeg kan si deg at den redeplassen du hadde i fjor under låvebroen, den er opptatt.
-          Trygve snudde seg og kjørte bak låven hvor Polly Plog ventet på ham.
-          Der kom du endelig, sa Polly. – Nå har jeg stått her i flere timer uten å ha gjort noen ting.

-          Polly var like fin og rød som Trygve. Hun hadde ikke vært ute i åkeren ennå. Hun var ikke en vanlig plog. Hun var en vendeplog og kunne gjøre jobben raskere enn ploger flest. Fordi Trygve hadde somlet slik med å vaske seg, hadde Polly Plog gjort en avtale med Harvey Harv.
-          Jeg tenkte på deg, sa Polly og smilte. Du har slitt og strevd i skogen i hele vinter. Dersom jeg hekter på Harvey Harv ved siden av meg, kan du slippe unna med halve kjøringen i våronna.
-          God idé, sa Trygve Traktor og koblet på Polly.
-          Alle tre gikk til åkeren og begynte å arbeide.

-          Pløyingen gikk lekende lett helt til det skjedde noe uforutsett. Trygve Traktor var godt kjent i åkeren og viste at på et spesielt sted pleide plogen å hekte seg fast flere ganger rett etter hverandre. Slik hadde det vært i alle år. Trygve hadde hørt om denne plassen av Bestemor Gråtass som nå var pensjonist.
-          Hver vår ba Bestemor Trygve huske på å lette plogen litt på dette stedet. Bestemor Gråtass stod stort sett stille nå. Bare når det var sol og fint vær, tok hun seg en tur ut. Før var hun grå, men som pensjonist hadde hun bestemt seg for at hun ville være rosa.

-          Siden Polly Plog var ny, løftet hun seg ikke nok da Trygve Traktor sa «Løft». Dermed ble hun sittende bom fast.
-          Bjørnar Bonde kunne nok rygget, men nå var han nysgjerrig på hva det kunne være som lå nede i åkeren. Ikke var det stein, det var han helt sikker på. Trygve hadde med en spade og Bjørnar tok til å grave. Det dunket hult da spaden slo borti noe tre.
-          Bjørnar Bonde ba Trygve rygge tilbake og fortsatte å grave. En stor eiketrekiste dukket opp. Den var stor og tung, og det var så vidt Bjørnar greide å trekke den opp.
-          Da Bjørnar Bonde åpnet lokket, ble han helt stum. Så tok han frem Mona Mobil og slo et nummer.
-          Er det Historisk museum, sa Bjørnar. – Jeg tror jeg har funnet noe som kan interessere dere. Dermed gikk han. Trygve Traktor ble stående i åkeren sammen med Polly Plog og Harvey Harv. Ingen av dem hadde sett hva som var i kisten, men alle tre var enige om at det måtte være noe viktig når Bjørnar Bonde kunne gå sin vei midt i våronna.
-          På ettermiddagen kom Bjørnar tilbake sammen med en mann i hvit frakk. De la et svart klede rett foran Trygve Traktor og plukket ut det som var i kisten.
-          Det må være en vikingskatt, hørte Trygve mannen i hvit frakk si. – Jeg har aldri sett på maken.
-          Det hadde ikke Trygve Traktor heller.

-          Dette må være den største vikingskatten som er funnet i Norge, sa mannen i den hvite frakken. Nå skal den på museum.
-          Trygve Traktor forsøkte å si til Bjørnar Bonde at det kunne være flere skatter i åkeren, men det ble bare uforståelig brumming.
-          Men Trygve fikk iallfall sagt til Polly Plog at hun måtte pløye litt dypere neste gang de kom til dette stedet i åkeren.
Plog, pløy, plute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: