tirsdag 22. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 88. Historien om Kalle Kano


88. Historien om Kalle Kano
-          Har du vært i Inderøy, spurte fra Fantasia da hun satte seg ned i fotenden av senga til M.
-          Det er jo der hvor Torunn og Einar bor, svarte M.
-          Det er en til som bor i Einerveien inn i garasjen til Einar og Torunn, sa feen. Det er Kalle Kano. Kalle begynner å bli litt gammel nå. Likevel liker han å ta med eierne sine på tur når det er sommer og Borgenfjorden ligger blikkstille.

-          Sist sommer hendte det noe merkunderlig. Kalle Kano lå og slappet av i sola og trodde alt var såre vel. Han så ikke Tor Tordensky som vokste høyere og høyere. Tor riktig blåste seg opp. Til slutt var han så stor at han ikke greide å holde på alt regnet han hadde inne i seg. Nå begynte han å helle ut regn i bøttevis.
-          Det regnet i Einerveien slik det aldri hadde gjort før. Kalle Kano forsøkte å rope, men det ble bare gurgling for han hadde så mye vann innabords.
-          Heldigvis for Kalle skulle Torunn og Einar til butikken for å handle akkurat da. Heldigvis for Torunn og Einar hadde Kalle passet på at han hadde padleårer med seg. Padlevester hadde han også liggende på toftene.
-          Einar tømte Kalle for vann, men nå regnet det så kraftig at Einerveien var blitt til en elv.
-          Sett dere oppi meg så jeg ikke blir tatt av strømmen, klarte Kalle Kano å rope. Torunn og Einar gjorde som Kalle sa, ellers hadde nok Kalle Kano reist sin vei alene. Hvordan det ville gått, er ikke greit å si, men nå var de iallfall tre. Einar satt i midten og padlet. Torunn satt bak og styrte.
-          Skip ohoi, ropte Kalle. – Unna vei, for her kommer jeg!
-          Så bar det nedover Einerveien så vannet fosset. Einar padlet alt han kunne for at Kalle skulle få styrefart, mens Torunn gjorde så godt hun kunne for å holde Kalla Kano på veien eller elva som Einerveien var blitt til. De kom til Årfallet som nå var forvandlet til et fossestryk. Heldigvis holdt alle bilene seg hjemme i garasjene sine i uværet.
-          Nedover bar det i vill fart. Folk stod langsmed veien eller elva og så på. De vinket og ropte. Torunn vinket tilbake.
-          Jeg er blitt pensjonist nå, og kan gjøre hva jeg vil, ropte Torunn før hun forsvant nedover forbi barnehagen.
Trauste trøndere stod bare og ristet på hodet.
-          Du må padle hardere med venstre åre, skrek Torunn til Einar. – Vi skal til butikken.
-          Det er du som må ta i mer, skrek Einar tilbake før de krysset hovedveien i retning butikken.
-          Se opp, ropte Einar igjen. – Jeg mener se ned! Elva er full av kasser og spann med Inderøysodd!
Torunn styrte så godt hun kunne, men greide likevel å fiske opp en del soddspann.
-          Vi greier ikke å stoppe ved butikken. Jeg tar med tre spann Inderøysodd slik at vi iallfall har middagsmat. Pass på nå så vi ikke strander ved aldersheimen!
Einar hørte ikke hva Torunn sa. Han var opptatt med å fiske opp en pakke med skjenning som kom flytende. Skjenning var noe av det beste Einar visste.
Før verken Kalle Kano, Torunn eller Einar visste hva som var hendt, lå de og fløt i Straumen og drev ut i Trondheimsfjorden. Redningsvestene hadde de glemt å ta på seg. De hadde hatt nok med å holde Kalle på rett kjøl under den ville ferden.
Kalle bestemte nå at de skulle padle til Sundsanden, og Torunn og Einar gjorde som han ville.
På Sundsanden stod Håvard Journalist og ventet på de tre slitne eventyrerne.
Slik gikk det til at Kalle Kano, Inger Inderøysodd og Sigurd Skjenning kom på førstesiden i avisa dagen etter. Først helt nederst på siden stod det litt om Torunn og Einar Pensjonist. Det var like greit, syntes de to.
Kan, kall, kute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: