torsdag 24. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 90. Historien om Bea Blomsterflue


90. Historien om Bea Blomsterflue
-          Kan du virkelig fly, spurte M da fru Fantasia flyttet på hodeputen før hun satte seg ned.
-          Jo, jeg kan da fly, men ikke så bra som Bea Blomsterflue. Hun må være mesteren over alle flymestere. Iallfall blant insektene.
-          Bea Blomsterflue? Hvordan ser hun ut?
-          Hun ligner litt på en liten veps. Derfor er mange redde for henne, men hun er ikke farlig i det hele tatt.

-          Bea har svarte striper på bakkroppen, akkurat som Vidar Veps. Til forskjell fra Vidar har hun ingen brodd og kan ikke stikke, men det er det nesten ingen som vet. Derfor er det mange som er redd for Bea. Det er helt greit, synes hun. Til forskjell fra Vidar Veps har hun vinger som står ut til siden, akkurat som et lite fly. Dersom du ser nøye på vingene hennes, vil du se at det er noen svarte årer på dem. Derfor mener Bea at hun hører til årevingene som er en fornem familie blant insektene. Men det gjør hun ikke. Familien von Årevingius omfatter bare veps, bier, humler og maur. Bea hører til fluefamilien, men det liker hun ikke å høre.
-          Hvis du sitter stille i blomsterenga, kan du se Bea Blomsterflue og familien hennes nesten over alt.

-          Bea liker å stå helt stille i lufta mens hun slår lynraskt med vingene. Hun kan flytte seg helt utrolig fort fra det ene stedet til det andre.
-          Nektar fra blomstene er det beste Bea vet. Det er ikke bare Bea som har nektar som livrett. På varme sommerdager er det en overdøvende summing og surring i blomsterenga. Alle insektene er ute etter nektar. Særlig om morgenen før det blir for varmt, kan blomstene være fulle av nektardråper.

-          Siden Bea er så god til å fly, forsyner hun seg ofte av nektaren før mer klumsete insekter som Hugo Humle og andre i humlefamilien. Derfor må bier og humler rett som det er nøye seg med å samle blomsterstøv selv om det er nektar de helst vil ha. Ser du på bier som flyr fra blomst til blomst, har de ofte samlet blomsterstøv eller pollen på bakbena. Det er fordi Bea Blomsterflue har vært der før dem og forsynt seg av all nektaren.

-          Hver sommer avholdes det et stort flystevne i blomsterenga. Alt som kan fly, kommer dit. Siden været kan skifte fort, blir det ikke fastsatt en dag på forhånd, men alle vet at flystevnet er på den første fine sommerdagen i juni.
-          Bea gleder seg til dette stevnet helt fra hun kommer ut av puppen. Hun er ikke så opptatt av å vinne i sin klasse. Det hun liker best er følelsen av mestring som flygingen gir henne.
-          Sommerfuglene konkurrere i en annen klasse enn Bea. De er irriterte på Bea fordi Bea elsker å erte dem. Det er derfor sommerfuglene flyr som de gjør; de flagrer omkring slik at det ser ut som de verken har mål eller mening med flygingen sin. Men det er bare på grunn av Bea som flyr i veien for dem hele tiden og ikke gir dem fred til å nyte flygingen. Ser Bea sjansen til det, suger hun i seg nektaren før sommerfuglene rekker å sette seg på blomstene.
-          En dag i slutten av mai mente sommerfuglene at nok var nok. De gjorde en avtale med dronning Beatrix Bie og bifolket hennes. Biene fylte en stor blåklokke full av klissete nektar,
-          Sommerfuglene flokket seg sammen her og fløy frem og tilbake. Bea ble nysgjerrig på hva de drev med og styrtet rett ned i blåklokken for å komme først til nektaren. Hun fløy så fort at hun ikke greide å stoppe før hun satt fast. Det var umulig å komme løs. Slik kan det gå når det blir for mye av det gode.
-          Hun måtte finne seg i å sitte der til kvelden. Først da hadde sommerfuglene sugd i seg det som var av nektar og gjort vingene hennes rene.
-          Slik fikk Bea Blomsterflue seg en liten lærepenge. Fra den dagen slutten hun med å plage sommerfuglene og lot dem slippe først frem når det var nektar å finne i blomstene.
-          For uten sommerfugler blir det ingen sommer, fant Bea ut.
-          Uten sommerfugler blir det heller ikke noe flystevne i blomsterenga.
Flypp, flopp, flute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: