torsdag 31. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 96. Historien om Ivar iPad


96. Historien om Ivar iPad
-          Har du hørt denne lyden før, spurte fru Fantasia. – Hør etter.
-          Hva er det for noe rart?
-          Det er Mona Mobil som ringer til Ivar iPad. Ivar var i Bergen sist sommer, og da hørte han Bergen Munnspillorkester og fant ut at den musikken ville han ha som ringelyd.
-          Ivar iPad i Bergen? Men han ligger jo hjemme hos meg når han ikke er sammen med pappa på jobb.
-          Da må jeg fortelle deg sannheten om Ivar iPad, sa feen. – Ivar er en klon.
-          En klon? Hva er det?
-          Nå skal jeg forklare det litt enkelt. Du husker Per Potet?
M nikket.
-          Per Potet er en klon. Moren til Per var Pernille Potet. Per hadde ingen far, bare en mor. Pernille og Per var helt like – de var av samme potetsort. Potetplantene har også blomster og kan få frø. Dersom man sår disse frøene, kan det bli en helt annen potetsort.
-          Alle potetene som dyrkes er kloner, de er helt like. Akkurat som Ivar iPad.
-          Går det an å få iPadfrø i butikken, måtte M spørre.
-          Nå spør du mer enn jeg kan svare. Du får ta med deg pappa neste gang dere skal til hagesenteret. Da kan du høre hvor du får kjøpt iPadfrø. Om pappa vil spørre, da.

-          Ivar iPad kommer fra Apple. Det er engelsk og betyr eple.

-          Jeg har sett at det ser ut som om noen har tatt en bit av eplet på Ivar iPad. Hvem er det som har gjort det?
-          Jeg tror det er Adam fra bibelhistorien. Han som var sammen med Eva i Edens hage og plukket et eple som han ga til Eva. Nå må du stoppe å spørre, sa feen. Ellers får jeg ikke fortalt om Ivar iPad. Ivar kommer fra Apple, men ikke fra et eplefrø. Men egentlig kommer han fra Kina. Det er der han blir satt sammen. Kineserne er flinke sånn. Ikke bare fant de opp kruttet. De lager kinesiske esker også.

-          Inne i hver eske er det en ny eske.
-          Kruttet? Kinesiske esker? Skulle du ikke fortelle om Ivar iPad?
-          Det var sant. Jeg glemte meg nesten. Men bare nesten. For Ivar iPad er faktisk som en kinesisk eske. For ikke å si som Aladdins lampe. Den fra 1001 natt. Om den persiske kongen Shahryar som får Scheherazade til å fortelle ham historier hver eneste natt.
-          Hver gang Aladdin gned på lampen, kom ånden ut og spurte hva Aladdin befalte ham å gjøre.
-          Var det ikke du som skulle fortelle om Ivar iPad? Det sa du, iallfall!
-          Akkurat slik er det med Ivar iPad også. Hver gang du gnir litt på ham, skjer det noe.
-          Ivar tror han vet alt mulig, men det er nok bare noe han innbiller seg. Han vet ikke mer enn det som blir puttet inn i ham. Han kan ikke finne på noe nytt i det hele tatt.
-          Dessuten er han fæl til å furte. Når han ikke blir gnidd og gnukket på, blir han sur og skjermen hans blir svart.
-          Han innbiller seg at han har mange venner på Facebook, men er de virkelig gode venner? Gode venner kan vi leke og være sammen med. Det går ikke på Facebook. Ivar elsker å twitre og sende bilder av seg selv i hytt og pinne. Sjelden er det noe fornuftig han har å si når han sender meldinger. De fleste SMS-ene er så korte at det er vanskelig å få mye mening inn i dem. Har ikke tid, sier Ivar. Jeg har så mange venner som vil høre fra meg at det ikke går å taste mer enn det som står mellom stor bokstav og punktum. Ha det, sier han og får svart skjerm igjen.
-          Ivar iPad har fått streng beskjed fra olje- og energiministeren at det er viktig å spare på strømmen.
-          Den som sparer, han har, sier ministeren.
-          Likevel må Ivar lades nesten hver eneste kveld, så han jukser nok litt. Plutselig er han nesten tom for strøm og må ta en tur bort til Konrad Kontakt. Men det er en annen historie som du kanskje får høre en annen kveld. Nå er det tid for å sove. God natt til deg!
Pid, pad, pute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: