mandag 21. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 87. Historien om Snart Snø


87. Historien om Snart Snø
-          Kommer det ikke snart snø, spurte M da fra Fantasia satte seg på sengekanten.
-          Den som visste det, svarte feen. – Det er mange som lurer på det. Vinteren er kommet, men ingen Snø. Ikke greit å vite når Snart Snø kommer heller. Han kan være rett rundt hjørnet, eller så holder han fremdeles til langt i nord.
-          Heter han virkelig Snart Snø?
-          Naturligvis gjør han det. Folk spør akkurat som deg på denne tiden av året. Kommer det ikke Snart Snø? Det er slik han har fått navnet sitt.
-          Egentlig er Snart Snø en uanselig liten fyr.

-          Han er laget av små snøkrystaller som flokker seg sammen og blir til det vi kaller snø. Ingen snøkrystaller er helt like selv om de ligner på hverandre. Når snøen faller ned fra skyene, er den ofte fin og lett. Ser du etter, kan du finne mange små snøkrystaller. Neste gang det snør, kan du jo se om du finner de snøkrystallene som snøfnuggene er bygget opp av. Alle taggene til snøkrystallene gjør at nysnøen ofte er veldig lett. Senere blir snøen pakket sammen og blir ganske tett og fast. Dersom snøen blir liggende i mange år, kan den bli til is og store isbreer.
-          Fetteren til Snart Snø heter Kunst Snø. Det er han du finner i slalåmbakker. Når det blir kuldegrader, blir han laget i store snøkanoner.

-          For at Kunst Snø skal kunne lages når det er omkring null grader, tilsetter man maursyre i vannet før det hele blåses ut gjennom viften i snøkanonen. Maursyren gjør at vanndråpene blir mye mindre når de blåses ut og fryser til små ispartikler. Kunst Snø er ikke laget av snøkrystaller slik som Snart Snø. De to er like, men likevel forskjellige.
-          I slalombakkene er det ofte både Kunst Snø og Snart Snø. Da ligger Kunst Snø nederst fordi han ble laget først. Kunst Snø kommer først og smelter sist.

-          Noen ganger kommer Snart Snø altfor snart og i altfor store mengder. Da er det moro å være barn, men ikke så morsomt for Bertram Bil. Bertram kan nok leke i snøen han også, men svært ofte havner han i grøfta og må ha hjelp for å komme opp.

-          Bertram Bil synes det er artig å skli på glatte veier. Bare han ikke slår seg, synes han det er helt greit å havne i grøfta. Da kommer gjerne Kjell Kranbil etter en tid og hjelper ham opp. Bertram og Kjell blir gjerne godt kjent med hverandre om vinteren, særlig etter kraftige snøfall.
-          Oppe i fjellet kan det noen ganger komme veldig, veldig mye snø. Det hender nesten hvert år at noen av de hyttene som bor der oppe blir helt borte under all snøen. Det har hendt at de som eier hyttene ikke har funnet dem igjen før til våren.

-          Når våren kommer, skinner Solvi Sol varmere og varmere. Det er helt greit med Solvi midtvinters, synes Snart Snø, men utover i mars og april blir det altfor varmt. Snart begynner Snart Snø å smelte.
-          En vakker dag er han helt borte i lavlandet. Om sommeren trives han bare i høyfjellet. Der må han være hele sommeren og vente på at det blir vinter igjen. Han vet at det ikke er lenge til folk begynner å spørre igjen: - Blir det ikke Snart Snø?
Snart, snøtt, snute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: