fredag 18. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 84. Historien om Kato Kattugle


84. Historien om Kato Kattugle
-          Hvem er det som lager den lyden hver eneste kveld når jeg skal sove? M så spørrende på fru Fantasia der hun satt ved hodegjerdet i senga.
-          Det er Kato Kattugle. Han roper på konen sin, Katinka Kattugle.
-          Katinka svarer kivitt.
-          Men hvorfor roper de slik til hverandre?
-          Det er fordi det er tid for alle fugleungene til å møte opp på flygeskolen for fugler.
-          Finnes det en flygeskole for fugler?
-          Selvsagt gjør det det. Hvordan tror du ellers at alle fuglene kan lære å fly? Iallfall tror alle fuglene at de er nødt til å ha noen timer der før de forsvinner fra det trygge fuglereiret. Nå skal du høre.
-          Ja, fortell, sa M.
-          Kato og Katinka Kattugle liker å tro at de er forferdelig kloke. Ja, de mener at de vet nesten alt mellom himmel og jord.

-          Når fugleungene har gått på flygeskolen noen uker, lærer nesten alle sammen å fly. Derfor tror alle fuglene i skogen at kattuglene må være veldig dyktige.  Når ungene har tatt den første flygeturen, får alle sammen et sertifikat som de fester i vingefjærene. Dette sertifikatet må alle ha med seg, enten de er store eller små.
-          Mamma og pappa har også sertifikat, svarte M. – Det må de ha med seg når de skal ut å kjøre bil. Rett som det er spør Konrad Konstabel om de har sertifikat når det er trafikkontroll.
-          Nettopp, sa feen. – Akkurat som mamma og pappa har hatt en teorieksamen som er ganske vanskelig, må fugleungene gjennom en prøve hvor de må forklare hva løft og aerodynamikk er for noe.
-          Løft og aerodynamikk. Hva er det for noe?
-          Hmm, sa fru Fantasia. – Det er så vanskelig å forklare at det får vi ta en annen kveld. Det er ikke sikkert at fugleungene forstår det heller selv om det blir terpet på det hver eneste kveld. Likevel sitter de stille på kveldskvisten og følger med. Eller later som de følger med. Det er de nødt til, for kattuglene har så skarpe øyne at de ser den minste bevegelse. Dessuten kan de vri på hodet til alle kanter.
-          Det morsomste på flygeskolen for fugler er friminuttene. Da lukker Kato og Katinka Kattugle øynene og tar seg en liten blund. Da er det lek og moro.
-          Hver eneste gang er det noen som hopper ned fra kvisten, flakser med vingene og forstår at de kan fly. Egentlig går det helt av seg selv når fjærene er utvokste. Det er akkurat som å lære å gå for babyer. Alle barn lærer å gå uten at de må lære det på skolen.
-          Bare tenk litt selv, sa fru Fantasia. – Hvis noen skulle lære deg å gå, løpe og klatre i trærne. Hvordan skulle noen lære deg det? Nei, det er noe du må gjøre helt av deg selv. Har du lyst, kan du lære nesten alt. Bare du selv vil. En lærer kan hjelpe deg i gang, men det er du som må gjøre det meste. Husk på det når du skal begynne på skolen.
Lær, lar, lute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: