tirsdag 15. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 81. Historien om Melker Melkesjokolade


81. Historien om Melker Melkesjokolade
Fru Fantasia satte seg i fotenden av senga og holdt opp godteriposen med lørdagsgodt som M hadde kjøpt i butikken på fredag.
-          Nå er det en som blir lei seg fordi han ikke fikk være med sammen med smågodtet. Det er Melker Melkesjokolade.
-          Jeg liker melkesjokolade veldig godt, men Melker er for stor. Hadde han bare kommet seg over i hyllen for smågodt, kunne jeg puttet ham i posen.

-          I smågodtposene er det ikke plass til annet enn smågodt. Slik er det bare, sa M.
-          La oss høre hva Melker Melkesjokolade har å fortelle, sa feen og tok frem tryllestaven.
Før M visste ordet av det, var de inne i matvarebutikken og stod foran hyllen med sjokolade.
-          Det var hyggelig å få besøk av dere selv om det er etter stengetid, sa Melker.
-          Jeg hørte at du gjerne ville høre hvordan jeg har det, sa han og kastet et blikk på M.
-          Har du hørt om Elfensbenkysten?
-          Nei, sa M.
-          Det er et lite land i Afrika. Den gangen jeg var kakaobønne, bodde jeg der.

-          Jeg bodde trygt og godt inne i den store kakaofrukt. Der inne var det masse små kakaobønner. Uten kakao blir det ingen sjokolade.
-          Etter en lang reise med mange omveier hvor jeg ble gjæret, tørket, røstet, malt, valset og smeltet, endte jeg opp på sjokoladefabrikken. Der ble jeg blandet med melkepulver og ble til melkesjokolade.

-          Etter at jeg ble melkesjokolade for nesten 110 år siden, har jeg hatt mange opplevelser. Jeg har vært med på tur nesten over alt i verden.
-          Da jeg var liten dro jeg til Antarktis og oppdaget Sydpolen. Jeg var den første sjokoladen som kom dit. På turen hadde jeg med meg Roald Amundsen og flere andre. 14. desember 1911 kom jeg frem. Det ble feiret med melkesjokolade.
-          Roald og vennene hans slo opp et lite telt på polpunktet.

-          Inne i teltet la de igjen flere kilo med melkesjokolade fordi de ville skynde seg tilbake uten å ha for mye å bære med seg.
-          Da Robert Scott nådde frem til Sydpolen en måneds tid senere, fant de meg. Det var god trøst for dem, for de ble veldig skuffet over at de ikke var først. Hadde Roald Amundsen lagt igjen mer melkesjokolade, er jeg sikker på at Scott og de som var med ham, hadde greid seg.
-          Men Roald Amundsen hadde iallfall nok melkesjokolade til at de kom velberget tilbake.
-          Fridtjof Nansen var en annen polfarer som ble glad i melkesjokolade senere i livet. Hadde bare Fridtjof hatt med seg meg, er jeg sikker på at han hadde funnet Nordpolen, men det var jo før jeg ble født i 1906.

Melker brisket seg så det raslet i plasten han hadde rundt seg.
-          Jeg liker ikke alle disse moderne greiene sa Melker Melkesjokolade. - I gamle dager hadde jeg sølvpapir rundt hele meg og et omslag av papir. Nå er det plast, plast, plast alle steder. Det var tider, mimret han.
-          Jeg var med Arne Næss på ekspedisjonen hans til Tirich Mir i Hindukushfjellene i Pakistan i 1950. Hadde jeg kunnet snakke, ville jeg fortalt den distré filosofiprofessoren at han gikk opp på feil topp. Han nådde vesttoppen som het Laghshor. Østtoppen som han ikke klatret opp på, het Tirich Mir.

-          At han hadde gått opp på feil fjelltopp, oppdaget han først 14 år senere på en ny ekspedisjon. Det passet han på ikke å si. Siden han var professor, ville han ikke være dum og vise at han ikke dugde i sitt embete.
-          Jeg var med professoren den gangen i 1964 fordi jeg visste at han greide seg ikke uten meg. Vi hadde jo kjent hverandre helt fra han fikk melketennene og smak på melkesjokolade. Altså lenge før han ble professor i filosofi. Jeg vet at hadde han ikke spist melkesjokolade flere ganger om dagen, ville han aldri klart å tenke så klart som han gjorde.
-          De gangene han glemte å spise meg, rotet det seg til for ham. Som da han klatret opp på feil fjelltopp i Hindukush.
-          Den andre gangen han klatret opp på Tirich Mir, var det jeg, Melker Melkesjokolade, som passet på at han kom opp på riktig fjell. Også på denne klatreekspedisjonen ble det mye rot. Hadde ikke professoren lagt igjen et lite lager av melkesjokolade på veien opp, hadde han ikke maktet å komme ned igjen. Det vet jeg helt sikkert.
-          For meg personlig betydde det ikke mye at jeg var på feil fjelltopp den gangen i 1950 og at jeg ikke kom opp på toppen 14 år senere. Jobben min var å passe på professoren, for han var egentlig en grei kar.
-          Som første melkesjokolade hadde jeg nådd Sydpolen. Det var nok for meg.
Melker Melkesjokolade begynte å bli sliten av all pratingen nå. Det var tydelig at han nærmet seg 110 år.
-          Når jeg nå er blitt så gammel som jeg er, har jeg bare ett ønske. Det er at jeg kan bli småsjokolade, slik at jeg kan komme i samme hylle som smågodtet.
Sa Melker Melkesjokolade.
Godt, gatt, gute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: