lørdag 12. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 78. Historien om Viktor Vinter


78. Historien om Viktor Vinter
-          Kommer ikke vinteren snart, spurte M da fru Fantasia satte seg til rette på sengekanten.
-          Merkelige greier, svarte feen. – Viktor Vinter burde vært her nå. Jeg har sett i skogen at Harry Hare hopper rundt i den hvite vinterdrakten sin og ikke vet hvor han skal gjemme seg.

-          Viktor Vinter burde egentlig sagt fra til Harry Hare at han ble sen slik at Harry kunne vente med å skifte til vinterdrakten. Men det er en travel tid for Viktor. Han må først reise rundt over alt for å si fra at han snart kommer, og det er lett å glemme noen steder. Det viktigste er at alle trekkfuglene rekker å reise til Syden. Svalene vet at Viktor er blitt glemsk med årene, så de pleier å samle seg på sensommeren og fly sydover i god tid før Viktor Vinter kommer.

-          Kong Vinter er barnas beste venn når han kommer sammen med Snøfryd Snø. Ikke noe er morsommere enn når Snøfryd begynner å kaste ut snøfnugg fra skyene. Da liker mange barn å løpe rundt og fange snøflakene på tungen.

-          Snøflakene er laget av massevis av små snøkrystaller hvor ingen er helt like de andre. Hvis du samler sammen snøen som faller på et papir, kan du se hvordan krystallene ser ut.

-          Når den første snøen kommer, kan du lage engler om du legger deg ned og vifter med armer og ben. De blir ordentlig fine.

-          Eller det går an å leke sporsisten. Du lager masse spor i snøen. Den som har sisten, har bare lov til å følge sporene. Den som jukser og hopper fra et spor til et annet, har sisten. Det er veldig morsomt.

-          Når snøen er kram, går det an å lage snølykt. Du lager snøballer og stabler dem oppå hverandre. Setter du et lys inne i den om kvelden, blir det virkelig koselig.

-          Det går an å bygge snøborger, snøhytter og snøhuler.

-          Nå synes jeg jammen Viktor Vinter kan komme snart. Hvor blir han av med all snøen?
Fru Fantasia fant frem tryllestaven uten at M så det og drysset stjernestøv utenfor vinduet.
-          Der kommer han jo, sa hun. – Se ut av vinduet nå!

-          Men hvorfor rir han på Ulvhild Ulv?
-          Det er fordi Ulvhild også liker snø og vinter. Da blir det lettere for henne å finne spor etter dyr hun kan spise. Noen ganger kommer han ridende på Iselin Isbjørn.
-          Kom, la oss se hvor han skal hen nå, Viktor Vinter.
Fru Fantasia tok M i hånden. Sammen fulgte de etter Ulvhild Ulv. Der de gikk, falt snøen tettere og tettere. Vannene fikk et speil av is. Det ble kaldere og kaldere. Det var så kaldt at det knirket i snøen når de satte ned foten.
-          Er det ikke farlig, spurt M.
-          Ikke vær redd. Jeg har drysset stjernestøv over oss, så de ser oss ikke.
-          Nå tenker jeg at vi går tilbake til senga.
-          I morgen tidlig vil Simon Snømann stå utenfor og vente på deg.

-          Simon er godt og mett av all snøen han fikk i seg i natt. Bare vent og se til i morgen.
Snø, sno, snute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: