søndag 13. oktober 2019

1001 godnatthistorier - 79. Historien om Brennfrid Brennmanet


79. Historien om Brennfrid Brennmanet
M var på ferie ved sjøen. Om kvelden hørte hun måkene skrike ute fra skjæret. Det var nok like før de la seg, de også. De siste dagene hadde det ikke vært mulig å bade, for det var brennmaneter over alt, selv inne på grunna.
-          Kanskje fru Fantasia vet hvor brennmanetene kommer fra? Jeg må huske på å spørre henne. Bare hun nå finner frem hit og ikke leter etter meg i senga hjemme.
-          Neimen om det var lett å finne deg i kveld, men jeg kom da frem til slutt. Jeg måtte spørre Brennfrid Brennmanet om hun hadde sett en liten jente som liker å bade. Brennfrid viftet med tentaklene og pekte hit. Og her fant jeg deg altså.

-          Hva er tentakler for noe?
-          Det er de lange, tynne trådene som henger ned fra kroppen til maneten. Hvis du kommer borti dem, brenner det skikkelig.
-          Det vet jeg, sa M. – Da jeg badet litt i dag, begynte det å brenne på benet mitt. Pappa tok på eddik, og det hjalp. Det var nok Brennfrid jeg var borti. Hvordan kunne hun ellers vite at jeg var her?
-          Brennfrid Brennmanet gjorde det nok ikke med vilje. Selv om hun liker å bade, er hun ikke flink til å svømme. Enten hun vil eller ikke, driver hun med strømmen. Om sommeren liker hun seg best på dypet hvor det er kaldt og godt. Det er stort sett når det er fralandsvind og vannet fra dypet blir trukket opp, at Brennfrid svømmer i overflaten. Hun forsøker alt hun kan å komme ned. Fordi hun er en dårlig svømmer, tar dette rett som er både dager og uker. 
-          Brennfrid er forresten god venn med Knut Kveite og andre fisker i flyndrefamilien som liker seg på bunnen.
-          Da Brennfrid var bitteliten, satt hun fast på bunnen sammen med alle søsknene sine.

-          Mammaen hennes slapp ut et slags egg som ble til en polypp som festet seg til bunnen. Etter hvert så hun ut som en stabel tallerkener. Den øverste tallerkenen løsnet, begynte å svømme og ble til en liten manet.
-          Hadde det ikke vært for at Knut Kveite og andre flyndrefisker holdt vakt, er det ikke sikkert at Brennfrid hadde lært å svømme. Peik Piggvar var en god venn der nede på bunnen.

-          Når det kom kråkeboller krypende, var det kjekt at Stein Steinbit var i nærheten. Han tok seg av dem, det vil si han spiste dem. Ingen andre enn ham våget å bite i kråkebollene på grunn av alle piggene.

-          På grunn av alle de lange trådene eller tentaklene til Brennfrid var det ikke lett å svømme uten å rote seg borti andre brennmaneter. Rett som det var måtte hun gre håret sitt for ikke å få alt for mange floker. Da var det fint å ha Kjetil Kamskjell i nærheten. Akkurat som Brennfrid, kunne Kjetil svømme rundt i vannet.

-          Kjetil sa aldri nei når Brennfrid ba ham kjemme håret hennes med kammene sine.

-          Når Brennfrid Brennmanet noen ganger trenger en hårklipp, er Knekt Knivskjell grei å ha. Han står rett opp og ned i sanden. Brennfrid trenger bare å svømme rett over ham, så er hårklippen unnagjort. Det lugger litt når Kjell ikke har slipt skjellkantene.

-          Etter å ha kjemmet og klippet håret var Brennfrid riktig fornøyd med seg selv. Hun forstod ikke hvorfor småfisken holdt seg unna henne. Det var jo også for dem hun hadde tatt bryderiet med å besøke Kjetil Kamskjell og Knekt Knivskjell.
-          Dem om det, tenkte hun og drev videre med strømmen.
-          Etter noen dager med fralandsvind holdt det på å gå riktig ille med Brennfrid. Sammen med mange andre brennmaneter drev hun inn mot land.

-          Heldigvis for henne, var det flest glassmaneter. De hadde ikke så lange tentakler som brennmanetene. Derfor klarte Brennfrid å komme seg ut på dypt vann igjen.
-          Der ute hadde Ferdinand Fisker satt garn. Det var slutten for Brennfrid. Da Ferdinand dro garnet neste morgen, ble hun revet i småbiter og ble aldri bra igjen.
Garn, gorn, gute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: