mandag 5. oktober 2020

1001 godnatthistorier - 407. Historien om Frysleik Fryselager

 

407. Historien om Frysleik Fryselager

-          Når det gjelder å holdet hodet kaldt, vet jeg en som kan hjelpe, sa fru Fantasia og trakk dyna til side før hun satte seg ved siden av M.

-          Jeg trenger da ikke å holde hodet kaldt nå når det er ti kuldegrader ute? Hvem er det du tenker på, forresten?

-          Har du hørt om Frysleik Fryselager?

-          Nei, jeg vet bare om Kjølv Kjøleskap. Han kan knapt nok holde Isfrid Iskrem kald.

-          Frysleik Fryselager er mye større enn Kjølv, og så har han det veldig kaldt, gjerne under atten kuldegrader.

 

-          Frysleik har det så kaldt at de som arbeider inne i ham med å flytte varer, må ha skikkelig vintertøy på seg.

-          Men hva gjør Frysleik selv? Fryser han ikke når det er så kaldt?

-          Kulde er ikke noe problem for Frysleik. Dess kaldere dess bedre. Han tenker dessuten mye bedre når det er kaldt. Du kan ikke tro hvor mange planer som rører seg i hodet til Frysleik.

-          Han vil gjerne dele kuldegradene sine med andre. Han tenker på de som gjerne vil gå på ski, men ikke har snø, og de som vil bruke skøytene sine, men ikke har is. Frysleik kan hjelpe dem om det er noen som ønsker det.

-          I Norge har de noe som heter Norges Olympiske Komite. Den ble stiftet i 1905 for over 110 år siden. Det er en komite full av viktige personer. Det er derfor de like å ha stor forbokstav i alle ordene. Egentlig skulle de skrevet Norges olympiske komite, med de og mange andre private bedrifter liker å bruke store bokstaver fordi det er hva de gjør i Amerika og England.

-          Men hva var det du skulle si? Hva har store bokstaver med ski og skøyter å gjøre?

-          Du sier noe. Jeg bare prater og prater. Hva jeg skulle si, var det som Frysleik sa. Han er nemlig ekspert på å lage mange kuldegrader, og det er det som trengs for at det skal bli vinter. Hvis Frysleik fikk det som han ville og fikk nok penger, kunne han lage de fineste skiløyper og skøytebaner. Da trengte ikke Norges Olympiske Komite å bekymre seg i det hele tatt. Norge kunne få De olympiske leker hver eneste gang, iallfall de lekene som trengte kuldegrader, snø og is. Kanskje det kunne bli olympiske leker hvert eneste år?

-          Dessverre er ikke medlemmene i komiteen særlig interessert. De har det bare i munnen. Egentlig like de ikke snø og kulde i det hele tatt. Hadde de virkelig satt pris på vinter, ville de jo hatt alle møtene utendørs. I stedet pleier de å samles nede i Syden et sted. De sier det er fordi det er billigere å ha møtene der enn i Norge, men det er vel egentlig ingen som tror på dem. Frysleik Fryselager har hørt at de liker å ligge og dra seg i solstoler på stranda mesteparten av dagen.

-          Er det virkelig sant, spurte M.

-          Nei, det tror jeg ikke, men det er iallfall hva Frysleik mener. Sannsynligvis er han irritert fordi ingen vil høre på de gode ideene hans.

-          Den eneste som er enig med ham, er faktisk Jorunn Jordbær der hun ligger nedfryst i kassevis. Hadde det ikke vært for Frysleik Fryselager, ville hun nok vært plaget av innpåslitne Ronny Råte.

-          Vi som fryser, får holde sammen, sier Jorunn Jordbær rett som det er. – De som bor i Norge, ser ut til å ha blitt en flokk med frysepyser. Det tåler ingen ting før de begynner å klage på alt de mener er galt. Takke meg til ti eller tjue skikkelige kuldegrader, sier Jorunn og hakker tenner enda hun ikke har noen.

Hikk, hakk, hute, så var den historien ute

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: