lørdag 24. oktober 2020

1001 godnatthistorier - 426. Historien om Kjell Kjøttbolle

 

426. Historien om Kjell Kjøttbolle

-          I kveld er det tid for å fortelle om Kjell Kjøttbolle og opplevelsene hans, sa fra Fantasia og glattet på dynetrekket.

-          Kan det være noe å fortelle om ham, spurte M. – En kjøttbolle er vel bare en kjøttbolle?

-          Der er nok Kjell Kjøttbolle uenig. Kjøttbollene i Inger Inderøysodd er noe helt annet, sier han. Ifølge Kjell skulle de ikke kalles kjøttboller i det hele tatt. Egentlig mener Kjell at han er mer kjøttkake enn bolle, men det er en annen sak.

 

-          Det er egentlig ikke så nøye med bolle eller kake, mener Kjell. Man er den man er og ferdig med det. Det viktige i verden er hvilke venner man har. Kjell Kjøttbolle har mange gode venner. Slik må det være når man serveres på porselenstallerken. Bruno Brunsaus er en av dem. Hva ville livet vært på tallerkenen uten Bruno? Det ville vært triste saker. Men Kjell forlanger at Bruno ikke har klumper. Bruno må være laget med kjærlighet og omhu. En liten dæsj med Flo Fløte er ikke så galt, for da blir Bruno litt rundere i smaken.

-          Kanskje det er fordi Kjell Kjøttbolle er rund selv? Ikke greit å si. Iallfall liker han å bli servert på en rund tallerken. Gjerne sammen med Teitill Tyttebær som også er rund. Det samme er Per Potet. Rund han også. Til og med Erling Ertestuing har en gang vært rund, den gangen han var Erlend Ert. Hadde Kjell kunnet velge, ville han nok ha foretrukket Erlend Ert.

-          Selv om Kjell Kjøttbolle bare er en kjøttbolle er det utrolig mye han tenker og filosoferer om. For eksempel det å være rund. Det er bare å se seg rundt, som Kjell sier. Det meste som teller i verden, er jo rundt. Tenk bare på sola. Hver morgen når den dukker opp i øst, er den like rund som når den går ned i vest. Det må jo være en grunn til det? Månen er også rund når den ikke er halv eller kvart.

-          At mye faktisk har andre former, bryr ikke Kjell Kjøttkake seg så mye om. De er bare unntak som bekrefter at det er best å være rund. Det går jo ikke an å være seg et firkantet hjul; det ville ikke rulle i det hele tatt. Og jul blir det hvert år den tjuefjerde desember når året har gått rundt. Da er det tid for å gå rundt juletreet for de som liker det. Når folk har fødselsdag, runder de for eksempel femti år.

-          Hvem kan tenke seg en klokke som ikke er rund? Hvis viserne ikke gikk rundt, hvor skulle de ellers gå?

-          Jeg hører hva du sier, sa M til feen, - men jeg synes det virker som det går litt rundt for Kjell Kjøttbolle. Det går da an å tenke litt annerledes?

-          Helt sikkert, sa feen, - men når du tenker etter, er vel ikke Kjell Kjøttbolle annerledes enn de flest av oss andre. Vi liker å tenke i sirkel og er egentlig ikke veldig begeistret for å tenke nytt og annerledes.

-          Hvis alle tanker er runde kuler, går det jo ikke an å bygge ut tankene, sa M. Jeg tror tankene mine er som byggeklosser. Jeg kan legge dem oppå hverandre uten at de faller ned. Å bygge noe av kuler er jo helt umulig.

-          Kan hende hadde Kjell Kjøttbolle tenkt annerledes om han bare hadde hatt rette sider. Spørsmålet er om han hadde trivdes så godt sammen med Per Potet, Teitill Tyttebær og Erlend Ert om han ikke hadde vært god og rund.

-          Nå tror jeg at jeg vil sove, sa M.

Siv, sov, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: