torsdag 8. oktober 2020

1001 godnatthistorier - 410. Historien om Kjersti Kjevle

 

410. Historien om Kjersti Kjevle

-          Du har vel ikke hatt noe å gjøre med Kjersti Kjevle i det siste, spurte fru Fantasia før hun satte seg ned ved siden av M.

-          Jo, hun hjalp til da vi bakte pepperkaker før jul, svarte M. – Er det noe spesielt?

 

-          Egentlig ikke, men hun lurte på hvordan det gikk med pepperkakehuset hun hadde hjulpet til med å kjevle ut.

-          Det gikk helt fint. Nå er det spist opp med pynt og alt.

-          Kjersti Kjevle ville gjerne prate litt. Hun syntes det ble litt kjedelig å ligge i skuffen. Jeg tror vi får ta oss en tur i kjøkkenet. Kanskje vi kan hjelpe henne der hun ligger.

M trakk ut kjøkkenskuffen, der Kjersti lå fin og nyvasket. Hun rullet litt på seg nede i skuffen.

-          Nå er jeg klar for nye oppgaver, men det er ingen som vil bruke meg etter julebaksten. Det går bare i Brørs Brød og Bolla Bolle for tiden. Noen få ganger er det tid for Bløtfrid Bløtkake, men da slipper jeg aldri til. Gjermund Gjær og Baktus Bakepulver vil ikke være venner med meg. De to sier at jeg bare ødelegger bakverket.

-          Nå må du bare ta det litt med ro, sa feen. – Vi skal nok finne på ett eller annet du kan gjøre.

-          Jeg vil gjøre noe nå, sa Kjersti og rullet nede i skuffen slik at hun skumpet til både sleiver og annen kjøkkenredskap som lå i skuffen.

-          Nå må du ta det med ro, sa Sleif Sleiv og okket seg. – Du må da skjønne at du må vise litt hensyn når vi bor sammen i kjøkkenskuffen. Det blir da tidsnok bruk for deg.

 

-          Det kan du si som får lov til å røre i all slags deig mens jeg kanskje må ligge her helt til neste jul. Jeg vil kjevle nå!

-          Jeg vet hva vi gjør, sa M. - Vi baker flatbrød. Jeg vet om et stort bakstetrau som har stått helt for seg selv i lang tid. Det har bare vært til pynt og hatt tørkete blomster i seg. Vi trenger bare hjelp av noen andre til å lage flatbrøddeig.

-          Ikke noe problem, sa Sleif Sleiv. – Jeg hjelper gjerne til. Bare kom med mel, vann og salt, så setter vi i gang.

Det varte ikke lenge før det var full fart på kjøkkenet. Fru Fantasia hjalp til og drysset litt stjernestøv rett som det var for å få fart på arbeidet. Det gikk så melet støvet.

-          Dette er gøy, sa Kjersti Kjevle. – Jeg kan ikke huske å ha hatt så mye moro.

Det varte ikke lenge før flatbrødstablene vokste.

-          Nå må du ikke sleive med deigen, sa Kjersti til Sleif. - Jeg vil ikke ha noe kliss.

Da de hadde holdt på en tid, gikk flatbrødstablene helt til taket.

-          Jeg tror jeg må bæres ut på stabburet, sa Flakk Flatbrød. – Hvor er forresten stabburet?

-          Det er det verste jeg har sett, sa M. – Det er så fullt av flatbrød at jeg ikke finner døren. Vi har visst bakt så mye flatbrød at vi ikke kommer ut herfra. Jeg kommer til å bruke flere uker på å spise meg ut.

Hadde det ikke vært for at feen hadde tryllestaven, kunne det gått riktig ille. Men plutselig smalt det i kjøkkenskuffen da Kjersti Kjevle hoppet nedi. M ristet på hodet og så seg om. Hun lå i sengen og alt var som før. Heldigvis.

Kjevle, kjavle, kjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: