mandag 19. oktober 2020

1001 godnatthistorier - 421. Historien om Kra Kråke

 

421. Historien om Kra Kråke

-          Hvem er det som bråker og krakser slik nå når jeg skal sove, spurte M da fru Fantasia satte seg ved siden av henne.

-          Det er Kra Kråke og vennene hans som forteller hverandre siste nytt. De pleier å gjør det på høsten når de er ferdig med egglegging og ungestell. De holder kråketing som vi sier.

 

-          Etter en hel sommer har de forferdelig mye å prate om. Menneskene har Storting eller Landsting. Kråkene har kråketing. Hvorfor de skal prate om kvelden når du vil sove, har jeg ingen anelse om, men når det blir mørkt, pleier de å roe seg.

-          Kra Kråke er en ordentlig skøyer noen ganger. En gang hadde han moro av å erte Bjørnar Bonde. Tidlig om morgenen pleide han å ringe på dørklokka for å vekke Bjørnar og døtrene hans. Bjørnar likte dette dårlig og begynte å kaste stein etter Kra, mens Berit og Berte Bondedatter syntes det var moro og la ut en matbit hver gang Kra ringte på.

-          Det varte ikke lenge før Kra Kråke begynte å skite på traktoren til Bjørnar for å vise at slik skulle han ikke oppføre seg. Berit og Berte fikk være i fred.

-          En som ikke fikk være i fred for Kra Kråke og vennene hans, var Hugo Hubro. Nå hørte ikke Hugo til de snilleste fuglene i skogen. Så han sjansen, spiste han gjerne en kråke eller to til nattmat.

 

-          Hugo Hubro er bestandig en av de viktigste sakene på kråketinget og en av de få tingene alle kråkene kan enes om. Det gjelder å jage Hugo lengst mulig bort fra reirplassene til kråkene. Problemet er at Hugo Hubro gjemmer seg bort om dagen, gjerne der hvor skogen er tettest. Om natten kommer han flygende på jakt, og da flyr han så stille at ingen kan høre ham før det er for sent.

-          Kra Kråker har lenge tenkt at han burde bygge et bedre reir, for eksempel slik som Sjur Skjære, men det blir bestandig med tanken. Han er for lat til å bygge tak over eggene sine. Reiret får bli som det blir, tenker Hugo. Og da blir det et skikkelig kråkereir.

 

-          Det viktigste er at eggene ikke faller ned på bakken. Siden reiret er helt åpent, hender det av og til at Stine Stokkand har det så travelt med å legge alle eggene sine at hun ikke rekker frem til sitt eget reir. Ser hun da det åpne reiret til Kra, tenker hun at det er bedre å legge fra seg et egg eller to der fremfor at det bare skal falle ned på bakken og bli liggende uten at noen tar seg av det.

-          Om høsten og vinteren er det ikke mye spiselig å finne for Kra. Da pleier han å trekke ned til sjøen, for der er det blåskjell fulle av mat. Siden han ikke klarer å knekke skallet med nebbet, bruker han å fly opp i lufta med skjellet og slippe det ned på fjell fra så stor høyde at det knuses. Slik kan han leve godt hele vinteren.

Skill, skall, skute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: