søndag 18. oktober 2020

1001 godnatthistorier - 420. Historien om Guri Gullgaffel, Gullbrand Gullkniv og Gudfrid Gullskje

 

420. Historien om Guri Gullgaffel, Gullbrand Gullkniv og Gudfrid Gullskje

-          I kveld skal jeg fortelle om Guri Gullgaffel, Gullbrand Gullkniv og Gudfrid Gullskje, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten.

-          Finnes det virkelig gafler, kniver og skjeer som er laget av ekte gull?

-          Ja, min santen, men de er ganske sjeldne.

-          Fortell, sa M og satte seg opp i senga.

-          Da Guri, Gullbrand og Gudfrid lå i gullsmedbutikken var de forundret over at de bare lå som på utstilling, sa feen. - Mange så beundrende på dem, men ingen kom og kjøpte dem.

-          Så fint det måtte være å ha gullbestikk, hørte de mange si, men nesten alle kjøpte sølvbestikk i stedet.

 

Etter hvert skjønte de tre at de var litt spesielle og finere enn alle de andre gaflene, knivene og skjeene.

-          Vi er nok skapt til noe større enn de fleste, sa de til seg selv. – Vi er så fine at vi hører hjemme på kongens bord, men hvor er kongen? Er det ikke på tide at han kommer og henter oss. Vi kan da ikke ligge her til pynt hele livet?

En tidlig morgen rett etter at gullsmeden hadde låst opp butikkdøren, ringte det i dørklokken. Det var forresten en mandag tidlig i mai, bjerkeløvet var nettopp sprunget ut og Svend Svarttrost satt i en tretopp og sang. Inn i gullsmedbutikken kom en mann som nesten så ut som kongen selv bortsett fra at han ikke hadde krone på hodet, men en helt vanlig flosshatt.

 

-          Jeg kommer fra Hans majestet Kongen med en bestilling på tjuefire gafler, kniver og skjeer av ekte gull, sa mannen under flosshatten.

-          Det skal bli, sa gullsmeden og bukket.

Slik gikk det til at de tre vennene og sekstini andre kom til det kongelige hoff og gullsmeden ble kongelig hoffleverandør. Der ble alle sammen, bortsett fra gullsmeden, lagt i en liten kamfertrekiste som stod på hedersplassen i det kongelige kjøkken, langt unna sølv- og stålbestikk.

 

 

Der ble de værende helt til 17. mai. Da ble kisten åpnet, og de ble lagt ut på et stort bord. Like ved var det andre bord hvor det var dekket opp med sølvbestikk.

-          Det var bra at vi ikke måtte menge oss med sølvbestikket, sa de tre vennene. – Vi er jo noe helt for oss selv og fortjener ikke å ligge på samme duk som det simple sølvtøyet.

-          Jeg vil ikke en gang snakke med dem, hvislet Guri Gullgaffel mellom tennene sine.

-          Men hvordan er det de ligger på bordet, spurte Gullbrand Gullkniv.

 

 

-          De ligger jo helt galt. Vet de ikke at kongen er venstrehendt og holder kniven i venstre hånd og gaffelen i høyre hånd? Skjeene ligger jo også feil vei fordi kongen tar skjeen i venstre hånd når han spiser dessert.

Det ble et lurveleven uten like da bestikket begynte å krangle om hvordan de skulle plasseres ved siden av tallerkenene.

Det var da Gudfrid Gullskje slo i bordet med skjebladet og satte tingene på plass.

-          Ved kongens bord skal bestikket ligge på tallerkenen med en serviett under, sa Gudfrid.

 

Og slik ble det. Da hovedretten ble servert, var det stille ved bordet. Bare gullbestikket klirret litt høyere enn de andre som bare var laget av sølv.

Klirr, klarr, klute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: