søndag 25. juli 2021

1001 godnatthistorier - 688. Historien om Peik Pekefinger

 

688. Historien om Peik Pekefinger

-          Peik Pekefinger har noe han gjerne ville ha sagt til deg, sa fru Fantasia og flyttet på dynen før hun satte seg ved siden av M.

-          Han kunne vel sagt det før, vil jeg tro, svarte M, - for han har jo vært her på hendene mine hele tiden. Jeg har til og med to pekefingre.

 

-          Det vet jeg vel, sa Peik, utålmodig som han var. – Spørsmålet er hvem som skal få lov til å være Slikkepott. Er det jeg som sitter på høyre hånd eller er det pekefingeren på venstre hånd. Eller er det frøken Pollen som skal slikke bollen?

-          Dersom bollen er hjemme, er det iallfall jeg som skal slikke den ren om det har vært noe godt i den, svarte M. – Dessuten er det jo jeg som slikker av deg, uansett.

-          Greit det, sa Peik Pekefinger, - men det blir bestandig litt på meg også. Ellers synes jeg at jeg kan bli brukt litt mer. Om du ikke vet det, så er jeg den viktigste fingeren din.

-          Det har jeg ikke tenkt på, svarte M. – Jeg trodde alle fingrene var like viktige.

-          Nei, det er ikke sant, sa Peik. – Vet du ikke at troll og alver bare har fire fingre på hver hånd?

-          Nei, det har jeg ikke tenkt på.

-          Spørsmålet er hvilken finger som mangler? Vet du det, spurte Peik

-          Nei, men det er iallfall ikke tommelfingeren, så kanskje den er viktigst?

-          Da er det ikke annet å gjøre enn å få tak i Alf Alv. Han kan nok svare. Fru Fantasia kan sikkert få tak i ham. Han pleier å våkne om kvelden. Sist jeg så ham, var han i blomsterenga. Det er der han liker seg best.

I blomsterenga holdt alle på med å rydde opp etter det store olsokballet som hadde vært kvelden før. Alvekongen stod på en krakk og kommanderte for at de skulle bli ferdige den natten. Der var Alf Alv også. M så med en gang at han hadde bare fire fingre på hver hånd. Endelig skulle hun få svar på hvilken finger som manglet.

-          Jeg mangle en finger, sa Alf og så på hånden sin. – Nå har jeg ikke hørt maken til tull! Jeg har fire fingre og mangler ingen ting. Hva skal du med fem fingre? Kan du fortelle meg det? Fire er bedre enn fem og er mye lettere å holde styr på. Vi alver mangler ingen ting. Basta!

-          Det går ikke an å diskutere med alver, hvisket Peik til M. - De er noen ordentlige stabukker og skal bestandig ha rett. Det er derfor de ikke liker å være sammen med menneskene, for de er akkurat like. Men jeg kan fortelle deg at jeg er den viktigste fingeren. Når du skal telle hvilken finger bruker du da?

-          Pekefingeren selvsagt, sa M.

-          Og på to hender har du ti fingre, og ti skriver du 10 med tall.

-          Pekefingeren kan du stikke gjennom et hull. Et hull er akkurat det samme som et null, 0. Du kan stikke fingeren gjennom et null. Alt blir så mye enklere med et null. Et null til blir 100 og enda et null blir 1000. Ganger du ti fingre med ti fingre får du hundre fingre. Men har du bare 8 fingre slik som Alf, blir det mer tungvint å regne; åtte ganger åtte er sekstifire. Skal du gange med åtte en gang til, blir det vanskeligere. Sekstifire ganger åtte, hvor mange er det? Det tar litt tid å finne ut at det er femhundreogtolv.

-          Derfor er jeg helt sikker på at Alf mangler pekefingeren sin, enda han ikke vil si det. Det er så klart som dagen, men fordi han bare er ute når det er mørkt, forstår han det ikke.

-          Tror du det er så enkelt, spurte M.

-          Det meste er enkelt når man heter Peik Pekefinger, sa Peik.

Peik, poik, pute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: