mandag 26. juli 2021

1001 godnatthistorier - 689. Historien om Sina Sydame

 

689. Historien om Sina Sydame

-          Har du hørt eventyret om «Keiserens nye klær» spurte fru Fantasia og satte seg å sengekanten ved siden av M.

-          Ja, det var han som gikk rundt i gatene uten klær på seg.

-          Vet du hvorfor han gjorde det?

-          Han var kanskje litt dum fordi han trodde at han ikke dugde til å være keiser?

-          Det var nok litt det, men det kom seg av at Sina Sydame var på ferie da de to skurkene kom til keiserens slott og rundlurte ham. Hadde hun ikke vært bortreist, ville alt ordnet seg til det beste. Hva skulle vel folk gjort uten Sina Sydame, sa feen. – Hun har sydd klær til alle tider. Det eneste hun trengte var nål, tråd og stoff.

-          Sylfest Synål har hjulpet henne bestandig enda han har hull i hodet sitt.

 

-          Noen tror at Sylfest er litt dum fordi han har så lite inne i hodet sitt, men det er ikke sant. Hvor stort hode man har betyr ikke så mye. Det viktigste er hvordan man bruker det som er inne i hodet. Hadde han ikke hatt hull i hodet, kunne han ikke brukes til noen ting.

-          Noe av det morsomste Sina vet, er å sy hardangersøm. En ordentlig hardangerbunad må ha hardangersøm.

 

 

 

-          En bunad skal helst sys for hånd. Det er litt juks å bruke symaskin, men når alle andre gjør det, har også Sina Sydame begynt med det.

-          Sina Sydame vet ikke hvor mange bunader Sylfest har hjulpet til med. Da bunadene ble sydd for hånd, var det kjekt å ha Fingal Fingerbøl med. Ellers hadde hun nok stukket Peik Pekefinger mange ganger.

-          Jeg husker du fortalte om Fingal Fingerbøl før en gang. Det var han som var laget av sterling sølv og ble tråkket helt flat da han ramlet ut av syskrinet.

-          Ja, det stemmer, men Sølver Sølvsmed greide å rette ham ut slik at han kunne brukes igjen. Heldigvis roet han seg etter at han ble klemt flat, for han var ikke populær i syskrinet med alt skrytet sitt.

-          Sina Sydame har vært med på mye rart, fortsatte feen. – For eksempel den gangen da Espen Askeladd kappåt med Skaumann Skautroll. Askeladden var lur og tok sekken sin på magen. Da han var grautmett, tok han frem tollekniven og skal hull i sekken og fylte den med graut.

-          Er du ikke mett ennå, spurte trollet.

-          Gjør du som jeg og skjær hull på magen, sa Espen.

-          Trollet gjorde som Espen da, og det gikk ikke bra. Heldigvis hørte Sina Sydame at Skaumann ropte og skrek. Hun kom og sydde igjen magen til trollet, men først etter at Askeladden hadde kommet seg unna med gull og sølv.

-          Trollet ville løpe etter, men Sina sa han måtte ta det med ro noen dager. Sytråden hun brukte måtte kunne gå gjennom det lille hodet til Sylfest Synål og kunne ryke om Skaumann sprang etter Askeladden.

-          Det der tror jeg ikke på, sa M.

-          Bare spør Kjell Kjerrakaill om du ikke tror meg, sa feen. – Bare pass på at Konrad Konstabel ikke er i nærheten, for da sier han ingen ting.

Syna, sina, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: