onsdag 21. juli 2021

1001 godnatthistorier - 684. Historien om Nappy Napoleonskake

 

684. Historien om Nappy Napoleonskake

-          Jeg tror jeg har nevnt Nappy Napoleonskake før, sa fru Fantasia da hun kom inn til M.

-          Jo, jeg husker det. Det var han som ble kalt opp etter Napoleon Bonaparte, den franske keiseren for over to hundre år siden.

 

-          Mens Napoleon er gravlagt i en sarkofag i Invalidedomen i Paris, lever Nappy i beste velgående rundt omkring i verden, sa feen. - Hver eneste dag året rundt blir han servert for kakesultne i hele verden. Den som en gang har spist napoleonskake, slutter aldri med det. Hva er vel bedre enn vaniljekrem mellom to plater butterdeig med melisglasur oppå? Det syntes iallfall Henrik Ibsen som var stamgjest på Grand Cafe i mange år. Henrik spiste sikkert mye annet også, men Nappy Napoleonskake var nok en av favorittene.

 

-          Jeg har ham med her, sa feen og viste frem en liten tallerken.

-          Hei, sa Nappy. – Du skulle vel ikke ha lyst på en smakebit?

-          Men hvordan skal jeg spise deg? Jeg har jo prøvd før, men du var så hard oppå at det bare sa svusj og så lå det vaniljekrem utover duken.

-          Ja, det er det som er det vanskelige. Nå skal jeg fortelle deg hvordan jeg liker å bli spist. Først tar du av lokket med melisglasur og legger det ved siden. Nå kan du forsyne deg med vaniljekrem og litt av bunnen. Da blir det ikke noe søl.

 

-          Det skal jeg huske på til neste gang, sa M.

-          Hvis du skal ta meg med hjem etter å ha kjøpt meg i butikken, er det viktig at jeg blir pakket inn i en litt stor eske. Og så må du bære meg forsiktig og ikke riste eller sette meg på hodet. Da kan det gå galt.

-          Det er kan hende derfor jeg ikke ser så mange spise napoleonskake?

-          Jeg tror det er grunnen, at jeg ikke er så lett å spise. Bare ta en titt neste gang du ser noen får meg på tallerkenen. Nesten alle lurer på hvordan de skal begynne, og jeg kan jo ikke fortelle dem slik at alle hører hvordan jeg skal spises. Det er til og med laget en oppskrift på hvordan jeg skal spises: «Noen sverger til snu den rundt og begynne med bunnen. Mens andre deler den opp og spiser den del for del. Uansett skal man ikke dele den på midten så fyllet tyter ut til alle kanter. God fornøyelse!»

-          Hadde det ikke vært for at mange kjenner seg flaue når de får napoleonskake og ikke vet hvordan de skal spise meg, ville jeg nok vært mye mer populær. Noen sier at det var derfor Grand Cafe i Oslo ble stengt.

-          Kan det være sant, spurte M.

-          Ikke vet jeg, sa Nappy, - folk sier så mye. Men det jeg vet er at jeg er verdens beste kake. Ellers hadde jeg ikke vært med i festlig lag i mange hundre år.

-          Kanskje jeg kan få napoleonskake i stedet for lørdagsgodt neste gang?

-          Da må du passe deg, sa Nappy, - en gang napoleonskake, alltid napoleonskake.

Nipp, napp, nute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: