tirsdag 20. juli 2021

1001 godnatthistorier - 683. Historien om Fis Fiskebolle

 

683. Historien om Fis Fiskebolle

-          Fis Fiskebolle er rund og blid og det er ham jeg skal fortelle om i kveld, sa fru Fantasia og satte seg i fotenden av senga.

-          Går det an å hete Fis, sa M og lo.

-          Navnet skjemmer ingen, sa feen. - Fis tenker iallfall ikke på det. Han er mer opptatt av at han er en ekte fiskebolle. I butikken er det mange slags fiskeboller. De fleste av dem er på boks. Fis bestemte seg tidlig for at han ikke ville være i boks. Han ville helst være i stand til å se seg om.

 

-          Jeg liker å se an kundene, pleier Fis Fiskebolle å si der han ligger i butikken. Jeg vil ikke bare være en som havner i handlekurven fordi det er like lett å raske med seg meg som de andre billigboksene. Da vet jeg aldri hvem som kjøper meg. Jeg vil helst selv velge hvem jeg blir med hjem.

-          Helt enig, sa M. – jeg liker best å være sammen med vennene mine.

-          Da er vi ikke så forskjellige, sa Fis.

-          Jammen er vi forskjellige, sa M. – Jeg er ingen fiskebolle!

-          Det var ikke slikt ment. Vi vil helst være sammen med vennene våre.

-          Åja. Unnskyld.

-          For det første vil jeg helst bli servert på en hvit tallerken. Siden jeg er omtrent hvit selv, er det der jeg kjenner med mest hjemme. Siden er det greit at Tallak Tallerken blir plassert på Linus Linduk som også er hvit. Det blir liksom mer stil over det slik. Hvis det skal serveres vin, skal det helst være hvitvin. Absolutt ikke rødvin til fiskeboller; det hører ikke hjemme noen steder. Og så er det sausen. Det er greit med Hvitting Hvitsaus, men jeg foretrekker at han kaller seg sauce de béchamel når det er linduk på bordet.

-          Nå synes jeg du er litt prippen, sa M. – Du heter tross alt Fis til fornavn.

-          Nettopp derfor, svarte Fis Fiskebolle. – Er det noe galt å velge vennene sine med omhu? Jeg setter dessuten pris på å få besøk av grønnsaker når jeg ligger på tallerkenen.

 

-          Ikke for mange grønnsaker, for da kan det bli spetakkel og krangling, men jeg sier ikke nei om Bør Bønne og Petra Persille kommer innom. De er trivelige grønnsaker begge to.  Per Potet bør være litt nøye på at han ikke er kokt i stykker når han kommer; jeg liker ham best når han har skallet på og er stekt i olivenolje. Da kommer han gjerne sammen med Bei Bacon, og da snakker vi om et virkelig herremåltid.

-          Herremåltid? Hva er det for noe. Hvorfor heter det ikke damemåltid?

-          Nå spør du mer enn jeg kan svare på, sa Fis. – Jeg er bare en enkel fiskebolle, men det skal jeg ha sagt at jeg er laget av Hysing Hyse.

 

-          Han har til og med et lite skjegg akkurat som Torstein Torsk. Dessuten har Hysing et stort svart fingermerke rett under ren første ryggfinnen. Jeg er helt sikker på at det er for at tobeiningene skal vite at det er Hysing Hyse som er best til å lage fiskeboller av. Jeg kan ikke skjønne at det kan være noen annen grunn til den flekken.

-          Ser deg på middagsbordet i morgen, sa M. – Håper det går greit at jeg drikker vann?

-          Det er i orden, sa Fis, - men det hadde jo vært fint om du drakk vann av ekte krystallglass. God natt til deg.

-          God natt, sa M.

Flekk, flakk, flute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: