fredag 9. juli 2021

1001 godnatthistorier - 673. Historien om Rita Ris

 

673. Historien om Rita Ris

-          I kveld er det tid for å fortelle om Rita Ris, sa fru Fantasia og holdt frem en liten skål full av riskorn.

-          Rita sier at alle barn liker ris. Dessverre har noen i Norge misforstått og trodd at det var snakk om ris på baken eller rumpa. Ronny Rumpe har hele tiden forsøkt å si fra, men de voksne hørte ikke på ham i mange, mange år. Det var først da folk flest begynte å lage risengrynsgrøt til jul at de skjønte hva slags ris det var snakk om. Etter hvert ble det mer ris på middagsbordet og mindre ris på Ronny Rumpe. Men la oss hilse på Rita der hun står i en rismark i Asia et sted.

Feen trakk frem tryllestaven og drysset en god porsjon med stjernestøv over M.

 

-          Er det slik du ser ut, spurte M. – Jeg har bare sett deg hjemme, og da er du helt annerledes. Men du og du, så vått det var her. Står du i vann hele tiden?

-          Ja, jeg er forferdelig tørst. Kan jeg ikke drikke vann når jeg vil, blir det dårlig stell.

-          Noe jeg synes er rart, er at du og Vera Hvete som har slike bittesmå korn, kan være så viktig mat?

-          Jeg skjønner heller ikke det der, sa Rita. – Helst ville jeg at alt var som før når jeg vokste hvor jeg ville. Klart det kan være fint å vokse sammen med mange andre risplanter i store åkrer, men det blir jo ganske kjedelig bare å treffe andre som er ganske like meg selv. Det er liksom grenser for hva vi kan snakke om. Det blir som å se seg i speilet hver dag. Ingen ting forandrer seg.

-          Kan hende hadde det vært fint for deg å treffe Djerv Dvergbjerk, foreslo M. – Jeg har hørt at han har slikt fint bjerkeris.

-          Sier du det, sa Rita. – Hvor kan jeg treffe ham?

-          Hvis du blir med opp i fjellet, tror jeg han er der. Han bruker ikke flytte så mye på seg.

-          Kan han være i familie med meg, tror du?

-          Det ser vel ikke helt slik ut, mente M, - men det kan jo være mulig. Fru Fantasia har stjernestøv nok til at du kan reise både frem og tilbake.

Ikke lenge var de oppe i fjellet.

-          Nei, her var det for kaldt for meg, sa Rita. – Her går det ikke an å vokse. Hvor er forresten Djerv Dvergbjerk med risen sin? Jeg ser ham ikke.

-          Jeg er jo her, like ved siden av deg, sa Djerv.

 

-          Å? Er det slik du ser ut? Jeg trodde du lignet på meg? Du kan ikke være i familie med meg. Nå skjønner jeg det. Det var du som ble brukt på Ronny Rumpe før. Stemmer ikke det?

-          Jo, sa Djerv og nikket i den kalde vinden.

-          Nei, få meg bort herfra fortere enn svint!

-          Det går nok ikke, sa feen. – Jeg har brukt opp alt stjernestøvet for å få deg hit. Du må nok vente til i morgen.

-          Å, sa Rita. – Må jeg det?

-          Ja, det må du, svarte feen.

Ris, ras, rute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: