lørdag 17. juli 2021

1001 godnatthistorier - 680. Historien om Sofie Sopplukker

 

680. Historien om Sofie Sopplukker

-          I kveld må vi ta en tur ut i skogen og bli med Sofie Sopplukker, sa fru Fantasia da hun kom inn til M. – Ta på deg varme klær. Litt stjernestøv så møter vi henne om et øyeblikk.

Sannelig stod Sofie og ventet på dem med to store kurver fulle av sopp.

 

-          Er du sikker på at det går an å spise alt du har i kurvene dine, spurte M. – Jeg synes mange av soppene ser litt skumle ut.

-          Da lar vi kurvene like godt stå her, så tusler vi ut i soppskogen. Jeg vet det er mer der disse her kommer fra.

-          Jeg synes det er så spennende å lete etter sopp, sa M. – Jeg vet aldri hva jeg finner. Og så er det så mye annet rart å se også. Men hva er det jeg hører? Er det noen som spiller trompet der borte?

-          Det skyldes sikkert at jeg drysset stjernestøv over deg. Nå skal Sofie få en porsjon også.

-          Ja, nå hører jeg det også, sa Sofie. – Det skulle ikke forundre meg om det er Trond Trompetsopp. Jeg har bestandig undret meg over hva det navnet kom av.

 

-          Maken til musikk i skogen har jeg aldri hørt. Trond Trompetsopp er ikke lett å finne, men nå vet jeg at jeg bare kan gå etter lyden.

-          Der er det noen som breker akkurat som en sau. Hvem kan det være, spurte M.

-          Det skulle ikke fordundre meg om det er Fålvar Fåresopp, sa Sofie. – Han er heller ikke lett å finne selv om han gjerne liker å vokse i flokk.

 

-          Da er det bare å gå etter lyden til vi finner ham. Så moro, sa Sofie. – Nå er det helt annerledes å plukke sopp.

-          Ja, sa feen. – Alle soppene lager ulike lyder. Fluesoppene surrer akkurat som fluer.

-          Der hører jeg Flohvit Fluesopp, sa Sofie. - Hadde jeg ikke visst bedre, kunne jeg trodd det var Charlie Sjampinjong. Jeg tror vi burde hatt med oss flere kurver, for nå er det bare å gå etter lyden. Dette var morsomt. Ja, nå skal de få noe å gjøre i soppkontrollen. Jeg tenker de skal få en overraskelse når jeg forteller dem at soppen i skogen synger og spiller!

 

-          De må nesten ha ørepropper når jeg heller ut all denne soppen.

-          Jeg tror nok jeg må være med til soppkontrollen, sa feen. – Jeg skal gi dem et glass med stjernestøv som de kan bruke. De må nok bruke det de vet om sopp også, men er de i tvil, er det bare å lytte. Hver sopp har sin spesielle lyd.

-          Nå setter vi oss ned og spiser maten vår, sa Sofie. – Vi har ikke flere kurver å fylle.

Dermed satte alle soppene i kurvene i med å spille. Det ble den fineste konsert det gikk an å tenke seg.

-          Dette var merkunderlig, sa M. – Jeg tror jeg vi ha med meg en kurv inn på soverommet, slik at jeg kan lytte til godnattmusikk før jeg sovner.

Sipp, sopp, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: