onsdag 10. november 2021

1001 godnatthistorier - 793. Historien om Rita Ribbemanet

 

793. Historien om Rita Ribbemanet

-          Rita Ribbemanet er en uanselig liten manet, sa fru Fantasia og flyttet på hodeputen før hun satte seg på sengekanten. – Det går knapt an å se henne i vannet, for hun er så godt som helt gjennomsiktig.

 

-          Noen kaller henne for sjøstikkelsbær, men det er ikke mange som spiser henne eller som lager stikkelsbærsyltetøy av henne. Familien til Rita Ribbemanet er veldig gammel, ja, det er ingen som egentlig vet hvor gammel den er. Kan hende er den nesten like gammel som havet. Noen vitenskapsmenn og –kvinner sier at familien er over fem hundre millioner år gammel, men de har sagt så mye rart gjennom tidene og kommer sikkert til å si noe annet om en del år. Det er det som er med vitenskapen; den forandrer seg hele tiden. Det som var sant i går, er tull og tøys i dag.

-          Rita Ribbemanet bryr seg ikke om det, Hun er mer opptatt av dagen i dag der hun svømmer rundt i sjøen. Hun kan ikke helt forstå hvorfor andre i havet ikke svømmer slik som henne. Hun har massevis av små flimmerhår som hun børster seg frem med. Egentlig er ikke Rita noe annet enn en liten sekk med vann som kan bevege seg. Og det var faktisk slik livet egentlig startet på jorda, mener vitenskapsfolk. Hadde det ikke vært for vann, ville det vært lite liv. Rita har nok sett hvordan det går med Brita Brennmanet når hun av og til havner langt inne på stranda. Etter noen dager i sola er hun bare en brun og flat liten flekk. Derfor prøver Rita å holde seg på dypere vann.

-          Likevel ser hun rett som det er noen som ligger og soler seg på stranda og blir brunere og brunere for hver dag.

 

-          Vet de ikke at der farlig å sole seg slik? De kan jo plutselig nesten forsvinne slik som Brita Brennmanet! Rita har nok sett dem både på stranda og i vannet. Ikke er de flinke til å svømme heller. De bare plasker med armer og ben enda de har hår på kroppen både her og der. Nesten alle har hår på hodet, så hvorfor bruker de ikke det til å svømme med? Rita Ribbemanet er sikker på at det må være ett eller annet galt med dem. Det er sikkert fordi de ikke har vært på jorda så lenge som henne. Det ser heller ikke ut til at de vil lære av andre som vet bedre. Massevis av klær har de på kroppen også. Hadde de holdt seg i vann, ville de ikke trengt klær i det hele tatt.

-          Men det verste er at når de ikke vil lære, stjeler de fra andre. I lange tider har de stjålet pelsen fra andre dyr for å holde varmen. Det er enda bra at Rita ikke har pels.

-          Noen ganger lurer Rita virkelig på hvordan det skal gå med disse menneskene. Hadde de bare skikket seg som andre dyr, insekter og planter kunne alle hatt det bra sammen. Det er iallfall hva Rita tenker når hun flimrer seg gjennom vannet.

Flimmer, flammer, flute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: