mandag 4. april 2022

1001 godnatthistorier - 928. Historien om Tegnill Tegnepapir

 

928. Historien om Tegnill Tegnepapir

-          Har du tegnet noe i dag, spurte fru Fantasia da hun satte seg ved siden av M.

-          Ja, jeg har laget mange tegninger, svarte M.

-          Det vet jeg at Tegnill Tegnepapir setter pris på. Jeg har ham med her. Som du ser, er det ikke mange arkene igjen.

-          Jeg liker å bli brukt, sa Tegnill.

-          Kan du snakke også, spurte M.

-          Er det noe å spørre om? Når du har hørt så mange godnatthistorier, vet du vel at så godt som alt kan ordlegge seg? Det er bare tobeininger som er så dumme at de ikke vet det.

-          Joda, svarte M, - men det er like overraskende hver gang.

 

-          Hvis bare alle de som tegnet på meg, hadde visst det! Da kunne jeg hjulpet dem. Jeg vet nemlig at mange tegnere mange ganger ikke vet hva de skal tegne når de har et blankt tegneark foran seg.

-          Jeg bare sitter litt og tenker, og så plutselig vet jeg hva jeg vil tegne, sa M.

-          Det er ikke alle som har det slik. Jeg husker en tegner som het Theodor Kittelsen som levde for lenge siden. Han var fattig på penger, men rik på idéer. De fleste av idéene var det jeg som ga ham. Akkurat det er det egentlig ingen som vet. Hadde ikke jeg fortalt Kittelsen hvordan troll så ut, spørs det om han ville tegnet noen trolltegninger i det hele tatt.

-          Hvordan vet du hvordan troll ser ut, måtte M spørre.

-          Det hadde seg slik at Kittelsen ikke hadde nok penger til å kjøpe det fineste tegnepapiret. Han brukte derfor billigere tegnepapir laget av cellulose fra grantrær. Alle vet at troll holder til inne i den tetteste granskogen når de er ute om natten. Jeg visste akkurat hvordan de så ut og hjalp Kittelsen med å få dem ned på papiret.

 

-          Kan du lære meg å tegne troll, spurte M.

-          Javisst kan jeg det, men da må du bli med meg ut i skogen i kveld. Det går ikke å sitte her i senga og tegne. Kittelsen var bestandig ute i skogen når han tegnet skogtrollene sine. Noen ganger tegnet han sjøtroll, og da var han ute ved kysten nattestid.

-          Tør jeg det, da?

-          Hvis du ikke tør, lærer du aldri å tegne troll.

-          Ikke noe å være redd for, sa feen. – Jeg skal være med deg når vi hilser på Trond Troll nå i kveld. Hvis du ser ut av vinduet, vil du få øye på ham der han sitter i trollstolen på toppen av Oftenåsen. Vi skynder oss opp dit nå før han begynner å røre på seg.

Da de kom opp til trollstolen, skjedde det noe merkverdig. Tegnill Tegnepapir viste frem et blankt ark, og plutselig var det som Trond Troll hoppet inn i arket. Det var ordentlig skummelt, og hadde M vært alene, ville hun løpt sin vei.

-          Akkurat slik var det Kittelsen arbeidet den gangen for lenge siden, sa Tegnill.

-          Så det var ikke Kittelsen som tegnet trolltegningene?

-          Nettopp, men ikke si det til noen. Du kan holde på hemmeligheter, kan du ikke?

M nikket. Et øyeblikk etter lå hun i sengen og sov.

Tegninne, tegnanne, tegnute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: