fredag 3. januar 2020

1001 godnatthistorier - 155. Historien om Roger Rødskrubb


155. Historien om Roger Rødskrubb
-          Vi var på kantarelltur forleden og da fant vi en rar sopp, sa M da fru Fantasia var på plass i soverommet.
-          Den var liten og rund og hadde massevis av små hull på undersiden av hatten.
-          Det kan ikke ha vært andre enn Roger Rødskrubb, sa feen. – Dersom han så litt skitten ut på stilken, kan det ikke ha vært noen andre enn ham. Han er ikke så glad i å vaske seg nedenfor hatten. Roger er en veldig god matsopp.

-          Det eneste spesielle med Roger, er at han ikke er glad i rødvin. Han pleier å si fra, men det er ikke alle som hører på ham. Eller så forstår de ikke hva han sier. Rødskrubb og rødvin sammen gir ofte magesyke.
-          Roger Rødskrubb liker seg i bjerkeskogen, men tar seg gjerne en tur til fjells. Det er så friskt og fint der opp. At det kan være kaldt om nettene, bryr ikke Roger seg om. Han bare krøker seg sammen og holder varmen på den måten.
-          - Kommer det noen sommerregnskurer, er ikke Roger sen om å titte frem. Da får han vasket hatten sin slik at den blir glinsende rød. Han løfter på hatten og hilser på Krikar Krekling.

-          Krikar er en skikkelig fjellfant som tåler det meste, selv om han liker seg best under snøen om vinteren. Stort sett får Krikar være i fred om sommeren. Sauene som liker å spise Roger Rødskrubb, bryr seg lite om Krikar. Derimot kan Fjolne Fjellrype være et problem. Om vinteren spiser han av knoppene til Djerv Dvergbjerk, og da har han sett hvor Krikar vokser.
-          Krikar har forsøkt å si at Fjolne kan holde seg til rypebærene, men det hjelper lite, for rypebærene blir først modne senere på høsten.
-          Hadde Roger Rødskrubb kunnet hjelpe, hadde han gjort det, men hva kan en liten sopp gjøre mot en sulten rype? Ingen ting.
-          Roger er en rørsopp. Han er helt ulik kong Kantarellus Kantarell som er en skivesopp. Når vinden blåser i fjellet, blir rørene på undersiden av hatten til små fløyter som lager den fineste musikk.
-          Legger du deg ned en vindfull sommerdag i fjellet, kan du, hvis du lytter godt, høre den fineste musikk. Den er ikke så lett å høre hvis det er for mange insekter som surrer og summer, men musikken er der.
-          Roger Rødskrubb er glad for at det nesten er slutt på seterdriften i fjellet. Da var det ikke fred å få for alle kyrne som gikk rundt og beitet. Det var greit at de slapp en kuruke her og en kuruke der.

-          Det var et herremåltid for skrubbsultne rødskrubber. Men Roger Rødskrubb rakk aldri å bli voksen før en sleip kutunge slafset ham i seg. Ikke bare ble han tygget, han ble drøvtygget også. Kyrne kunne holdt seg til kusoppene, syntes Roger.
-          Når var det stort sett bare noen sauer som gikk omkring. Dersom Roger gjemte seg godt, ble han sjelden funnet. Sauene gikk helst etter sauesopp eller fåresopp.

-          I gamle dager vandret store reinflokker rundt i fjellet. Kom Roger Rødskrubb i veien for dem, ble han spist.
-          Nå var fjellturister et større problem, men når Roger bare holdt seg unna de største turiststiene i fjellet, var han for det meste trygg.
-          I de senere årene hadde noen gourmetrestauranter funnet ut at Roger Rødskrubb passet godt når de skulle lage skikkelig gourmetmat. Da ble Roger tilberedt på utsøkt vis, gjerne sammen med Artur Artisjokk og annet fintfolk.
-          Noen likte å drikke rødvin til maten, og da tok Roger Rødskrubb hevn og sørget for at middagsgjestene fikk mageproblemer om natten.
Mig, mag, mute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: