fredag 17. januar 2020

1001 godnatthistorier - 163. Historien om Norunn Nøkkel


163. Historien om Norunn Nøkkel
-          Hvordan greier du å komme inn i soverommet mitt enda døren er lukket og vinduet er stengt, spurte M da fru Fantasia plutselig satt ved siden av henne.
-          Det er ingen sak når jeg har denne tryllestaven, svarte feen. – Men jeg vet at Norunn Nøkkel er lite begeistret over at jeg ikke bruker henne.
-          Det er en grunn til at så godt som alle dører har nøkkelhull, mener Norunn. – Det skulle ikke vært lov å bruke tryllestav. Jeg har snakket både med Lohengrin Lås og Lurifaks Låsesmed. Begge to er enige med meg. Hvordan skulle det gå i verden om folk bare kunne svinge med en liten trepinne og komme inn over alt?
-          Vi i nøkkelfamilien har vært her til nesten alle tider. Vi har til og med en blomst kalt opp etter oss. Maria nøklebånd.

-          Hvordan ville det vært i verden om alle dører var åpne? For ikke å snakke om alle skattekistene rundt omkring? Det er et gammelt ordtak som sier – tro på folk, men lås døren. Det er så sant som det er sagt.
-          Skal du låse en dør, må du ha en nøkkel.

-          Oldefaren min så annerledes ut enn nøklene nå for tiden. Låsene var enklere. Men en nøkkel er en nøkkel, som vi i nøkkelfamilien sier. Nøkkelhullene er enige med oss der. Jeg snakket selv med Nora Nøkkelhull her forleden. Vi må holde sammen, sa Nora. Nora har kontakter i Justisdepartementet og har såkalt innsideinformasjon.
-          I Justisdepartementet arbeider de for tiden med et såkalt nøkkeldirektiv, sier Nora. Det er nemlig planer om å erstatte alle oss nøkler med nøkkelkort. Det tror jeg ikke de får til. Nora Nøkkelhull arbeider i det skjulte for at vi alle sammen, nøkler, nøkkelhull og låser, skal få status som verneverdige. Det var Nørgeir Nøkkelost som satte Nora på tanken. Nørgeir har kontakter i Mattilsynet som har begynt å merke en del mat med et nøkkelhull.

-          All maten som får dette merket, kan kalle seg for nøkkelhullsprodukter. Men som Nora sier, det er ingen nøkkelhull om det ikke er nøkler.
-          Nøkkelosten kommer egentlig fra Leiden i Nederland og fikk navnet sitt fordi byen Leiden har to nøkler i kryss i byvåpenet sitt. Det har Nørgeir Nøkkelost hørt av foreldrene sine.

-          Nora Nøkkelhull mener vi har en god sak. Hun har mange kontakter fordi hun er i de fleste dørene, selv i departementene. De kan nok ha skiftet til kort for å åpne dørene, men for å spare penger, har de ikke skiftet selve dørene. Gjerrigknarkene som skal spare penger hele tiden! Nora Nøkkelhull er fremdeles å se i de fleste dørene. I Riksantikvariatet vet hun at de arbeider for at nøkkelhull og nøkler med tilhørende låser og dører skal gjøres verneverdige.

-          Vi nøkkelhull, nøkler og dørlåser har en sterk sak om vi står sammen, sier Nora Nøkkelhull.
-          Om vi ikke får det som vi vil, kan vi bare gå i vranglås slik at det blir umulig å komme inn gjennom dører, inn til bankbokser og alt det andre som vi låser. Da hjelper det ikke med nøkkelkort og andre nymotens greier. Hvis vi vil, kan vi lamme det aller meste hvor det blir brukt nøkler. Bare tenk på alle bilene som har en tenningsnøkkel.
-          Norunn Nøkkel har i grunnen aldri tenkt over at de er så mange. Faktisk er det mange flere nøkler enn det er mennesker i verden. Hvis alle nøklene fant ut at de skulle gjemme seg eller bare bli borte, ville verden stoppe ganske raskt. For ikke å snakke om hvis alle låsene gikk i vranglås.
-          Ja, bare tenk hvis vi ikke kom inn i barnehagen om morgenen. Hva skulle vi gjøre da, sa M til fru Fantasia.
-          Da kan du jo bare låne tryllestaven min, svarte feen.
Tryll, trall, trute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: