fredag 24. januar 2020

1001 godnatthistorier - 170.Historien om Ilse Ildflue


170.Historien om Ilse Ildflue
-          Tidligere har jeg fortalt deg om Sandra Sankthansorm, sa fru Fantasia da hun brettet unna dynen før hun satte seg. – I kveld skal jeg fortelle om en nær slektning av Sandra, nemlig Ilse Ildflue.
-          Ilse er en farlig dame. Til forskjell fra Sandra har hun vinger og kan fly. Dessuten er hun glad i varme og holder til i Syden. Der flyr hun omkring i skogen store deler av natten og lyser opp i mørke sommernetter.

-          Det er helt utrolig så mye lys hun og familien kan lage når de flyr omkring mellom trærne. Ilse skrur lyset av og på når hun flyr.
-          I gamle dager sa folk at grunnen til at Ilse Ildflue skrudde lyset av og på, var fordi hun var redd for å sette fyr på skogen når det var lenge siden det hadde regnet.

-          Ilse Ildflue og Simon Lyktemann er gode venner. Simon hører til småtrollslekten, men ser ikke så godt når han er ute om natten. Derfor har han laget en lykt som han lyser med. Ilse Ildflue og familien hennes skifter på å være inne i denne lykten noen timer hver eneste natt.
-          Ikke bare ser Simon dårlig om natten. Han er mørkredd også.

-          Hvis du treffer på Simon Lyktemann når han er ute og tusler, skal det ikke mer til enn å kremte eller nyse før han løper og gjemmer seg. Derfor er det nesten ingen som har sett Simon.  Han er en liten raring.
-          Ilse Ildflue og Simon Lyktemann liker seg på de samme stedene, særlig der det er vann og fuktig.
-          Nesten hver eneste natt hjelper Ilse til med å finne mat for Simon. Det beste Simon vet er fisk. Nærmere bestemt ørret eller enda nærmere bestemt Bo Bekkeørret.
-          Om natten holder Bo seg gjerne i ro. Siden det er mørkt, tror han det ikke er nødvendig å gjemme seg. Derfor er det lett for Ilse Ildflue å få øye på ham.

-          Det er liksom Bo Bekkeørret blir litt hypnotisert av lyset. Han står stille i vannet og bare vifter lett med brystfinnene. Når Simon Lyktemann kommer med lykten sin, er det bare for ham å lirke hånden under buken til Bo og fiske ham opp.
-          Litt etter er det bare fiskebein igjen av ham. Simon kommer med en skikkelig fiskerap, så mett er han.

-          Hadde det ikke vært for Ilse Ildflue, ville natteskogen vært et mye kjedeligere sted. Ingen ville sett noen ting. Nå kaster Ilse skumle skygger over alt hvor hun flyr. Det er ikke rart mange er mørkredde og ikke tør gå ut i skogen når det er mørkt. Når det attpåtil blåser slik at det knirker i trærne, er det lett å forstå at mange blir engstelige.
-          Er det ikke noe å være redd for i skogen om natten, måtte M spørre.
-          Ikke i det hele tatt. Om natten sover nesten alle i skogen slik at det er det tryggeste stedet du kan være.
-          Da har jeg lyst til å dra på overnattingstur i skogen til sommeren, sa M.
-          Bare spør mamma eller pappa, svarte feen og rørte ved pannen til M med tryllestaven slik at hun sovnet.
Sov, sav, sute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: