lørdag 18. januar 2020

1001 godnatthistorier - 164. Historien om Maren Marikåpe


164. Historien om Maren Marikåpe
-          Tror du ikke jeg så Maren Marikåpe rett utenfor her før jeg kom inn til deg, sa fru Fantasia. - Hun hadde kåpen sin full av regndråper som hun ofte har når det har regnet.
-          Hvordan ser Maren Marikåpe ut, måtte M spørre.
-          Du har sikkert sett henne mange ganger. Hun gjør ikke så mye av seg. Grønnfargen hennes er ikke så grønn som mange andre planter. Blomstene hennes er små, gule og beskjedne. Det er fordi hun ikke tenker så mye på seg selv.


-           Grunnen til at hun heter Marikåpe er at hun passer på at jomfru Maria ikke blir våt når hun går rundt nede på jorden. Iallfall var det hva folk trodde før. For at hun ikke skulle bli skitten på føttene, stod det Maria Gullsko og ventet på henne.

-          Hvis hun trengte å søke ly innomhus, så var Maria Nøklebånd klar til å låse henne inn. Var hun sliten og ikke fikk låst opp fordi låsene kanskje var rustne og trege, kunne hun bruke Marte Marihand til å hjelpe seg. Ville hun komme raskt frem, kunne hun bare kalle til seg Merete Marihøne.

-          Hvis du ser etter, vil du se Maren Marikåpe nesten over alt. Hun vokser til og med oppe i fjellet, men da kaller hun seg for Fjellmarikåpe. Siden det ikke er så mye skjul for vinden der oppe, er hun litt mindre enn nede i lavlandet.
-          En dag da jomfru Maria gikk rundt på jorden, ble det et forferdelig regnvær. Det var ikke ly å finne noe sted. Hadde det ikke vært for at Maren Marikåpe var i nærheten, ville hun blitt både våt og frossen. Hun hadde bare på seg gullskoene sine, og de tålte ikke mye regn. Heldigvis var Malene Marisko i nærheten. Marisko er nesten like vanntette som gummistøvler.

-          Jomfru Maria var heldig, for det vokser ikke Marisko mange steder. Malene er så sjelden at hun er rødlistet.
-          Hva betyr det å være rødlistet? M så ut som et spørsmålstegn.
-          Det betyr at navnet ditt står på en liste sammen med alle andre sjeldne dyr og planter. Kan hende er den skrevet med rødt. Det vet jeg ikke helt sikkert.
-          Iallfall fikk jomfru Maria Marisko på føttene. Hun hadde også tre lag med Marikåpe på seg for å være helt sikker på å holde seg tørr.
-          Men hva hadde hun på hodet?
-          På hodet hadde hun på seg Tor Tyrihjelm. Han er en prydelig blomst som passer akkurat til å sette på hodet når det regner. Siden Tor Tyrihjelm er svært giftig, kan ikke jomfru Maria ha ham på hodet lenge av gangen. Da får hun hodepine. Tor kalles også for Lushatt fordi han er flink til å ta livet av hodelus om han kokes i vann. Blir håret vasket i vannavkoket, dør alle lusene som finnes der.

-          Jomfru Maria er litt av et syn der hun skrider frem når det regner. Som takk for hjelpen, har hun sørget for at det er ingen blomster som blir så høye som Tor Tyrihjelm. Vakrere blomster enn Malene Marisko er sjeldent å finne. Ingen blomster har slik fin gullfarge som Maria Gullsko.
-          Da Jomfru Maria kom til Maren Marikåpe, hadde hun brukt opp alle gavene sine. I stedet sørget hun for at det vannet som samler seg i bladene til Maren, fikk den egenskapen at den som badet i dette vannet, fikk evig liv.

-          Bare prøv selv, sa feen. – Samle sammen en kopp vann fra Maren Marikåpe, så skal du se. Kanskje mamma eller pappa hjelper deg?
Kopp, kapp, kute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: