lørdag 4. januar 2020

1001 godnatthistorier - 156. Historien om Nils Nise


156. Historien om Nils Nise
Fru Fantasia var litt sent ute og unnskyldte seg med at hun hadde vært nede ved fjorden en tur. Der var det store sildestimer som plasket i overflaten. Hun måtte se nærmere, og der var det hun traff Nils Nise og familien hans.

-          Jeg måtte nesten høre hva han hadde å fortelle, sa feen. – Det tok litt tid, for han kom bare opp og pustet av og til.
-          Kan han bade når det er så kaldt i vannet, måtte M spørre.
-          Det er ikke noe problem for Nils Nise. Han har et tykt fettlag under huden og fryser aldri. Det eneste han må passe på, er at spekklaget ikke blir for tynt. Det er derfor han må spise sild alt han orker når han først treffer på en sildestim. Han puster og peser når han kommer opp, for det er ordentlig slitsomt å passe på at silda ikke svømmer sin vei.
-          Dessuten må han passe på at han ikke bråker for mye. Det er mange andre som liker å spise sild. Blir silda skremt, hopper og plasker de i vannskorpen. Da kommer måker og all slags sjøfugl flygende, og så varer det ikke lenge før Selbjørn Sel er der og uroer silda. Enda verre er det hvis Spong Spekkhogger kommer. Da er det ikke trygt for noen å være i nærheten. Spong hugger til på alt som rører seg når han er sulten, og sulten er han nesten bestandig.


-          På fine sommerdager når han er god og mett, ligger Nils Nise og plasker i strandkanten. Da kunne han nok ønske at han kunne gå på land. Det ser så fint ut der inne. Først er det all tangen i fjæra. Litt høyere opp er det gjerne fine sandstrender. Innenfor er det blomsterenger og store skoger.
-          Nils har hørt om dette av oldemor. Når kvelden kommer og morilden lyser i vannet, pleier hun å fortelle om hvordan det var for lenge siden, før nisene fant ut at de ville flytte til sjøen og havet. Men hver gang oldemor fortalte, ble Nils så søvnig at han ikke fikk med seg slutten på historiene. Han forstod iallfall at nisene hadde alt for korte ben til å løpe fra de andre dyrene. Derfor var det tryggest å holde seg nær vannet. Etter hvert fant nisene ut at det ikke var noen vits i ha ben lenger. Det var like greit bare å ha en stor hale.
-          Selbjørn Sel hadde funnet ut det samme, men han likte fremdeles å krabbe opp på land for å sole seg. Oldemor mente at Selbjørn snart ville ta til fornuften. Hvert eneste år var Idar Isbjørn på ferde og forsynte seg grådig av selfamilien. Hadde de gjort som hvalfamilien, ville de levd trygt i havet.

-          De siste par hundre årene hadde det imidlertid skjedd noe som gjorde at fremtiden var i fare for nesten alle som levde i sjøen. Noen som kalte seg fiskere, hadde begynt å stjele så mye fisk at det knapt ble noe igjen til alle de andre.
-          Sildine Sild var den første som tok til å klage. Hun fikk aldri fred når hun ville inn til kysten for å gyte.  Alle de som levde i havet ble enige om å møtes til en stor rådslagning på dypt vann inne i Sognefjorden. Der var det sjelden noen fiskere på ferde.
-          Nok var nok, mente de alle sammen.
-          Nå måtte det bli slutt på rovfisket. Fiskerne hadde ikke noe ute på sjøen å gjøre. Hvorfor hadde de ellers to ben og ikke svømmehud mellom tærne?
-          Tobeiningene fikk greie seg med å spise hva de fant på land, var det enighet om. De store hvalene og haiene sa at de ville sørge for at ingen tobeininger fikk være i fred på havet. Skulle de bade, kunne de gjøre det i innsjøer eller i svømmebasseng.
-          Nå ble livet lett å leve for Nils Nise. Han trengte ikke å være redd for å sette seg fast i fiskegarn.
-          Dersom du går ned til sjøen en sommerdag når silda står i fjorden, kan du se Nils Nise plaske rundt rett som det er, sa feen. Er du forsiktig, kan det enda hende du kan komme så nær ham at du kan klappe ham på ryggen.
Klipp, klapp, klute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: