onsdag 1. januar 2020

1001 godnatthistorier - 153. Historien om Hagbart Hagl

153. Historien om Hagbart Hagl
-          Se hva som hendte i dag, sa M da fru Fantasia trakk dyna til side for å sette seg ned.
-          Bli med til fryseboksen, så skal du se noe rart.
Feen fylte nevene.

-          Her har nok Hagbart Hagl vært på ferie. Hvis jeg ikke husker feil, synes jeg at jeg hørte Tor Torden romstere i dag. Han buldret og brummet. Han og Hagbart er gode venner og reiser ofte på tur sammen.
-          Hagbart er riktig en friskfyr der han bor på Haglebu i Eggedal. Der har han fått lov til å bo mot at han ikke herjer for mye i omegnen.

-          Det har han lovet. Om vinteren holder han seg mest i ro, går på ski eller står snowboard i bakkene, men når Tor Torden kommer på besøk, blir han som forvandlet.
-          Det skal ikke mer til at Hagbart ser en tordensky nærme seg, før han blir urolig.

-          Er du klar, roper Cudrian Cumulonimbus ned til Hagbart Hagl der han passerer over Haglebu.
-          Jeg er klar, roper Hagbart Hagl tilbake.
I full fart løper han inn og skifter klær, for nå skal han på tur opp til skyene. I farten rasker han med seg en messehagel som Prost Pran glemte igjen sist påske. Dermed bærer det oppover.


-          Hagbart Hagl synes det er litt skummelt å bli trukket opp i tordenskyer, men det er ganske spennende også. Oppvindene er sterke og han blir kastet hit og dit. Til å begynne mer er Hagbart liten. Siden det går så raskt oppover, blir det snart kuldegrader. Nå legger det seg islag på islag utenpå ham. Til slutt er han så tung at han faller ned som en stein. Før han kommer ut av skyen, kan han møte nye oppvinder slik at han vokser seg enda større. Til slutt er han så tung at han faller ned til bakken.

-          Hagbart er nøye på det at han ikke skal havne i Eggedal. Der er det mange store hønsehus. Han vet at takene på hønsehusene ikke er solide nok til å stoppe ham hvis han er blitt for tung. Da blir det knuste egg og eggedosis.
-          Hagbart kan gjerne spise eggedosis. Faktisk er det noe av det beste han vet, men det er grenser for hvor mye han kan spise. Et glass eggedosis til frokost eller når han skal kose seg på lørdag er greit nok, men han vet å ta seg i vare når han er i nærheten av Haglebu og Eggedal.
-          Alt dette vet Tor Torden også. Tor er like glad i eggedosis som Hagbart, men den skal helst være fra Gudbrandsdalen eller Østerdalen. I Eggedal bruker de for mye sukker i eggedosisen, mener Tor. Lyder Lyn er helt enig. Lyder har sjekket eggedosisen mange steder i Norge, og ingen steder er det bedre eggedosis enn i dalene lenger mot øst og nord.

-          De fleste gangene slår Lyder Lyn ned til bakken når han ikke går mellom skyene høyt der oppe. Men noen ganger slår han opp fra bakken til skyene. Det er da han tar med seg eggedosis. Da sitter de tre vennene der opp og koser seg. Selv om det ikke er lørdag. Ingen av dem har så mye tenner at det er noe å bry seg om, og ingen av dem har noen gang vært hos tannlegen. Det er det fine ved å være hagl, lyn og torden. Når de tre vennene er gode og mette, løser skyene seg opp, og de drar hver til sitt.
-          Hagbart vender tilbake til Haglebu i Eggedal. Er han heldig, er det snart lørdag, og det vanker en stor kopp med eggedosis.

-          Jeg har også lyst på eggedosis, sa M.
-          Da kan du jo spørre mamma eller pappa når det blir lørdag, svarte feen.
Eggedosis, eggedasis, eggedute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: