mandag 20. januar 2020

1001 godnatthistorier - 166. Historien om Jens Gjøk


166. Historien om Jens Gjøk
-          I kveld hørte jeg sannelig Jens Gjøk borte i skogbrynet, sa fru Fantasia da hun flyttet på puten før hun satte seg ved siden av M.
-          Han var så klar i røsten at det var en fryd.
-          Hvorfor driver han og galer slik, måtte M spørre.
-          Det er fordi han vil varsle andre gjøker om at han eier området hvor han holder til. Derfor flytter han seg rett som det er. Dessuten forteller han Jensine Gjøk at han er kommet. Jensine kommer gjerne litt senere enn Jens og er aldri sikker på hvor han holder til. Hadde ikke Jens drevet med galingen sin, hadde det vært vanskelig å lete ham opp.

-          Mens andre fugler holder på med å bygge rede om våren, er Jens kun opptatt med å gale. Innimellom finner han en matbit, men det er galing han driver med nesten hele tiden. Når han treffer Jensine, spør han henne om hun er kommet i gang med redet slik at hun kan legge eggene sine på et trygt sted. Svaret er det samme hvert eneste år.
-          Jeg trodde du skulle bygge rede til meg, sier Jensine.
-          Nei, svarer Jens. – Jeg har aldri lært hvordan man bygger rede.
-          Ikke jeg heller, sier Jensine. – Vi får gjøre som vi gjorde i fjor.
-          Dermed flyr hun rundt og legger ett egg her og ett egg der. Kan hende så mange som tjue egg.

-          Gjøkeggene er gjerne litt større enn de andre eggene. Jensine Gjøk liker best å legge egg i redene til Siv Sivsanger. Det er fordi hun vokste opp hos Siv året før. Derfor vet hun hvor Siv pleier å bygge redet sitt. På ettermiddagen er gjerne Siv opptatt med andre ting, og Jensine passer på når Siv er borte. Da skynder hun seg og legger ett egg etter at hun har kastet ut ett av de andre eggene.
-          Ganske smart gjort, for nå kan hun ha ferie resten av sommeren, mens Siv må slite for å finne mat til Jens Gjøk Junior.
-          Jens Gjøk Junior klekkes før de andre eggene, og det er akkurat som han vet at han kommer til å trenge mye mat. Det første han gjør når han kommer ut av egget, er å sparke ut de andre eggene.
-
-          Siv Sivsanger undrer seg over hvor alle eggene er blitt av, men tenker ikke så mye over det, for nå har nok å gjøre med å skaffe mat til den ene ungen i reiret. Han vokser seg større og større og blir aldri skikkelig mett.
-          Siv må streve hele dagen og om natten også for å fylle det store gapet til Jens Gjøk Junior.

-          Gapet er så stort at hun noen ganger er redd for at hun selv skal bli spist. Når Jens Gjøk Junior flytter ut av redet, må han ennå mates noen uker. Siv blir helt utslitt og tenker at dette vil hun aldri gjøre en gang til.
-          I mellomtiden har Jensine og Jens Gjøk hatt gode dager. De to latsabbene flyr rundt og har det moro hele tiden. Av og til tar de en titt på redene hvor gjøkungene holder til. Jens galer rett som det langt ut i juli bare for å minne Jens Gjøk Junior på at han er en gjøk.
-          I gamle dager trodde folk at den som var så heldig å sitte under treet gjøken satt i når den gol, kunne få tre ønsker oppfylt
-          Om det er sant, vet jeg ikke, sa feen. – Sannsynligvis er det like sant som at man finner en krukke med gull der hvor regnbuen ender.
Gal, gol, gute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: