søndag 3. mai 2020

1001 godnatthistorier - 262. Historien om Sonni Soldogg


262. Historien om Sonni Soldogg
-          Da jeg kom over Oftenåsen i kveld, fikk jeg øye på Sonni Soldogg som stod på en liten myr sammen med familien sin, sa fru Fantasia da hun brettet dyna til side og satte seg ved siden av M.
-          Sonni Soldogg? Det var et fint navn. Hvor har han fått det navnet fra?
-          Jeg tror det må være fordi at selv om sola skinner på ham, har han massevis av små dråper på bladene sine som ser ut som vann.

-           At det ikke er vann, merker de små insektene som slår seg ned på et blad. Det ser ut som doggdråper, men dråpene er seige og klissete. Selv store insekter som setter seg på et blad fordi de tror det er noe å drikke, kan risikere å bli sittende fast.
-          Sonni liker å vokse der hvor det er myr. Siden hun er liten, liker hun ikke konkurranse fra andre og større planter. Det spesielle med Sonni Soldogg er at hun er en kjøttetende plante, akkurat som Tertitt Tettegress. Tertitt skal jeg fortelle om en annen kveld.
-          På nært hold er Sonni så pen at hun lurer til seg mange insekter som ikke vet bedre.

-          Selv store insekter som Vanja Vannymfe kan bli sittende fast i klisset, og der blir hun sittende til hun er spist opp. Uansett hvor mye hun flakser med vingene kommer hun ikke løs. Har først en vannymfe blitt hengende fast, tror andre at det er greit å slå seg ned. Man skulle tro at Vanja var mer forsiktig fordi hun har store og gode øyne.

-          Det er muligens fordi øynene sitter langt fra hverandre på hver sin side av hodet at det kan være vanskelig å orientere seg.
-          Sonni Soldogg bryr seg ikke om det. Hun sier aldri nei takk til en skikkelig vannymfebiff. Det er ikke hverdagskost på myra.
-          Noen ganger har Sonni tenkt at det kunne vært fint med en fjelltur for å besøke kusinen Tertitt Tettegress.

-          Tertitt er kjøttetende akkurat som Sonny, og så har hun så fine blå blomster. Det er bare det at det er så vanskelig å få med seg røttene om hun skal til fjells. Henningvola ligger ikke langt unna, men når man er rotfast som Sonni Soldogg, blir det for langt likevel. Derfor er det spesielt hyggelig at noen i familien til Tertitt faktisk vokser på samme myra som Sonni. Da kan de utveksle erfaringer når det gjelder å fange velsmakende insekter.
-          Sonni Soldogg trives på myra like ved gangveien på Oftenåsen. Det skyldes nok at hun er litt forfengelig av seg. Hun har ikke tall på alle de gangene turgåere stopper opp og sier så alle som vokser på myra kan høre det: - Nei, for en vakker liten plante. At det går an å være en slik skjønnhet for en som er så liten.
-          Hadde Sonni kunnet vokse av alle de pene ordene, hadde hun sikkert vært to meter høy. Heldigvis for turgåerne blir hun nesten aldri over ti centimeter høy. Hadde hun vært to meter, kunne det vært farlig å gå tur. Hun kunne jo finne på å spise noen av dem som gikk forbi.
Spis, spas, spute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: