mandag 25. mai 2020

1001 godnatthistorier - 283. Historien om Rulle Røyksopp


283. Historien om Rulle Røyksopp
-          Merkelige greier der ute, sa fru Fantasia da hun satte seg ned på sengekanten ved siden av M.
-          Jeg trodde nesten noen hadde begynt å spille golf da jeg så alle de runde ballene ligge på gressplenen.
-          Jeg vet hvem det er, sa M. – Det er jo klart som et egg at det er Rulle Røyksopp! Men hvorfor kommer han opp her? Jeg trodde han likte seg best sammen med Kranselin Ku.

-          Akkurat det samme trodde jeg, svarte feen. – Noe av det beste Rulle vet, er store saftige kukaker. De som Kranselin er en mester til å lage. Når Kranselin og vennene hennes kommer ut på enga for å beite, ligger Rulle nede blant gressrøttene og venter. Ingen kan se ham fordi han er så liten, men han er der likevel.
-          Rulle er av det tålmodige slaget, for han vet at han ikke bare kan fare opp og forsyne seg slik som for eksempel Gjørild Gjødselflue og Tor Tordivel. Nei, han må vente. Når kukakene klasker ned i gresset med et dask, er det Gjørild som kommer først.

-          Hun summer så høyt hun kan for å fortelle de andre gjødselfluene at nå har festen startet. Det varer ikke lenge før kukaka er full av gjødselfluer. Tor Tordivel er noe tregere av seg. Også han hører summingen til Gjørild, og det varer ikke lenge før han er på plass. Da vet Rulle Røyksopp at snart er det tid for ham til å forsyne seg. Rulle og Tor samarbeider. Tor Tordivel graver ganger og trekker kumøkka ned under jorda akkurat der hvor Rulle har røttene sine.
-          Nå skal det ikke mer til enn en regnskur eller to før Rulle finner det for godt å titte frem.
-          Ingen kan ha det bedre enn Rulle Røyksopp. Det mener han iallfall selv. Hvis det er noen som er kongen blant soppene, så er det ham. Kong Kantarellus og dronning Kantarella er nok uenige, men hvem bryr seg om dem der de står inne i skogen? Ikke Rulle Røyksopp. Er det en riktig god røyksoppsommer, kan Rulle vokse seg kjempestor. Selv mener han at han veie opp til tjue kilo dersom Kranselin er gavmild med kukakene og det kommer en regnskur rett som det er.
-          Om været er lagelig, hender det at Charlie Sjampinjong også dukker opp. Det liker Rulle dårlig. At Charlie forsyner seg av kukakene, gjør at han selv ikke kan vokse seg så stor som han vil.
-          Charlie forsøker å ligne på Rulle når han er liten, men Rulle lar seg ikke lure.
-          Jeg ser deg nok, sier Rulle. – Du er en skivesopp og lurer ikke meg. Bare vent til du blir større. Da skal du se at du får stygge, brune skiver på undersiden. Helt ulik meg som er rund og glatt i huden over det hele.
-          Mens Rulle Røyksopp står der i enga og prater, er det katastrofen skjer. Kranselin Ku kommer ruslende, stopper og løfter på halen.

-          Rulle hører bare et klask før alt blir brunt.
-          Det var til pass for deg, hører han Charlie Sjampinjong si. - Skrytepaven!
Skryt, skratt, skrute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: