tirsdag 12. mai 2020

1001 godnatthistorier - 271. Historien om Orvar Orrhane


271. Historien om Orvar Orrhane
-          Har du hørt lyden Orvar Orrhane lager tidlig om våren ute på myrer og åpne områder i skogen, spurte fru Fantasia da hun kom inn til M.
-          Nei, hvordan høres han ut?
-          Det høres ut som noen blåser bobler i vannet og lyden høres langt, langt unna.
-          Hele vinteren har Orvar ventet på at våren skal komme med lys og varme. Han har spist bjerkeknopper og annet som han har funnet. Når Solfrid Sol endelig tar til å varme, har han gjort seg klar og kledd seg i kjole og hvitt.

-          Selv mener han at det er ingen som er staseligere i skogen enn ham. Når han attpåtil har ordnet seg med noen flotte røde fjærbusker rett over øynene, kan det ikke bli bedre.

-          Orvar Orrhane løper frem og tilbake på myra og forsøker å jage bort de andre orrhanene som forsøker å ta plassen hans mens han buldrer og bråker alt han kan. Dette er noe Orvar liker. Han er en skikkelig spradebasse de han løper omkring og kakler alt han kan.
-          En av grunnene til at han gjør dette, er at han vet at det kommer folk rett som det er for å se på orrhaneleiken hans. Mange mener at det ikke blir skikkelig vår før de har hørt Orvar Orrhane buldre på Langmyra der han holder til.

-          Orvar leiker gjerne nær vannet hvis han kan. Da kan han beundre sitt eget speilbilde. Noen ganger er han så opptatt av å speile seg og beundre seg selv at han knapt vører noen ting. Dette vet Reidar Rev å benytte seg av, den luringen.
-          Når orrhønene sitter som fjetret og lytter til spillet til Orvar, greier Reidar å snike seg ubemerket inntil orrhaneleiken. Han åler seg frem i gresset før han hopper frem og kniper en fet orrhøne.

-          Da hjelper det ikke at Orvar Orrhane gjør alt han kan for å redde orrhøna. Reidar Rev bare forsvinner inn i granskogen og der tør Orvar ikke følge etter. Inne skogen kan både Gaute Gaupe og Ulf Ulv lure, og de er enda farligere enn Reidar.
-          Neste dag er alt tilsynelatende glemt og Orvar spiller som før. Han holder på til det ikke er en eneste orrhøne som har tid til å lytte på ham.
-          Hva gjør jeg nå, tenker Orvar. – Det har ingen hensikt å spille når det ikke er noen som hører på meg.
-          Da er det tanken slår ned i det lille hodet hans under de røde øyenbrynene.
-          Jeg lager et fugleorkester, sier han til seg selv. – Det er jo en grunn til at det har vært så stille i skogen mens jeg har holdt på. De andre fuglene har lyttet til meg. Litt kvitring har det nok vært, men ikke så mye. Hva om jeg lærer de andre fuglene å synge? Hvis vi slår oss sammen, kan vi lage det fineste orkester noen kan tenke seg. Vi kan holde på helt til Nattfred Nattergal kommer, slik at han kan avslutte konserten.
-          Og slik ble det. Hver eneste vår kan vi høre den vakreste konsert man kan tenke seg om man bare tar seg en tur ut i vårskogen.
Konsert, konsart, konsertute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: