lørdag 9. mai 2020

1001 godnatthistorier - 269. Historien om Barney Barnevogn


269. Historien om Barney Barnevogn
-          Hvem er det som har fire hjul, men ikke kan skrike selv, spurte fra Fantasia da hun kom inn til M.
-          Nei, det har jeg ingen anelse om. Hvem er det?
-          Barney Barnevogn selvsagt!
-          At jeg ikke tenkte på det!
-          Har du glemt at det ikke var lenge siden du selv satt i Barney og skrek? Sannelig går tiden.

-          Barney Barnevogn er litt lei seg fordi det ikke blir født så mange barn som i gamle dager. Trøsten er likevel at befolkningen i Norge øker med over en prosent i året. I 1950 var det bare 3,3 millioner nordmenn i Norge. 65 år senere er det nesten 2 millioner flere. Statistisk Sentralbyrå sier at Barney har ingen grunn til å engste seg for fremtiden. Det vil være stort behov for ham i årene fremover uansett hva folk sier.
-          Barney har studert bilder av besteforeldrene sine og lurer hvordan de kunne rulle rundt fordi veiene var jo mye dårligere før. Eller kan hende beveget de seg ikke så mye den gangen?

-          Julian Hjul var ikke akkurat barnevognvennlig den gangen. Det var smale hjul med en liten stripe av hard gummi. Sammenlignet med bestemor, Barbro Barnevogn, ser Barney riktig fjong og fin ut. Solide gummihjul har han slik at han kan rulle nesten over alt.
-          En vårdag etter mange lange og fine turer i skog og mark bestemte Barney at han ville være med på et gateløp. For anledningen skiftet han hjul og satset på å ha bare tre hjul.

-          Det var noe av det morsomste han hadde vært med på. Fort gikk det også. Hva de to småbarna som var med på turen mente, visste ikke Barney. Skrek gjorde de iallfall ikke.
-          Etter den turen bestemte Barney seg for at han ville satse på nye eventyr. Han kunne godt tenke seg å gå opp på toppen av Mount Everest, men slo det fra seg da han hørte det var umulig å trille i motbakkene.
-          I stedet bestemte han seg for å trille opp på Kyrkja like ved Leirvassbu i Jotunheimen. Kyrkja var bare bratt på den ene siden. På den andre siden burde det være mulig å komme opp selv for en barnevogn.

-          Han kunne til og med skimte en tydelig vei opp, men det var brattere enn det så ut når han nærmet seg toppen. Heldigvis var det ingen som satt i Barney da han tok seg en luftetur nedover i bratta. Det endte med knall og fall og Barney Barnevogn ble aldri som før.
-          Men han satset på ny med friskt mot. Nå ville han bli olabil. Hjulene var like hele og runde. Det varte ikke lenge før han var klar igjen. Denne gangen var det slutt med klatringen. Det var nedoverbakker som gjaldt.

-          Opp og ned er like langt, men ned er mye morsommere, sa Barney.
-          I farten med å bli ferdig til det store olabilløpet, hadde han dessverre glemt å kontrollere om bremsene virket. Første svingen gikk greit. I andre svingen var farten heller ikke så stor, men i tredje svingen var han nødt til å bremse. Det gikk ikke bra i det hele tatt, og han kjørte ut av veien og havnet i blautmyra. Der satt Fridtjof Frosk og solte seg. Fridtjof klarte så vidt det var å hoppe unna før Barney forsvant i gjørma, og er han ikke trukket opp igjen, så ligger han der ennå.
Gjørm, gjarm, gjute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: